Nuffnang Adds

Tuesday, January 28, 2014

London Trip #3

Assalamualaikum all..!! 

Fuhhh..punye la susah nak start taip entry ni hah. Keras kejong tangan nak menaip. Tapi tidak mengapa..akan ku gigihkan jugak diri ini. Azam tahun baru iolls tamo berhenti update blog. hehehe. 

Btw, tamo lah mukadimah panjang2. Sbb nak sambung entry pasal trip ke london aritu. Yang ini baru #3. Gasaklah nak tunggu sampai #keberapa. Lets lah! 

3rd day when we are in London we took a bus tour ke sekitar London. I beli tiket online kat www.bigbustour.com. Beli beberapa minggu before bertolak. Lebih murah beli online siap2 berbanding pergi sana baru nak beli. Rugi okeh. Harga boleh tgk kat website. Masukkan date yg korang nak. Harga lain2 tgk hari. Kitorang amik weekend so harga dalam gbp22 sorang. Convert duit kite dalam RM130 sorang. Actually, apa2 attraction or transport yg korang nak pergi or guna kat sana, sila lah booking online before pergi. Last minit 24hours b4 pun boleh. Jangan sekali-sekali walk-in. Kalau korang anak menteri, takpe. 

Pagi2 lepas breakfast kenyang2 kitorang pergi ke Victoria St. Jalan kaki dari our apartment. Sejukkk weh. Kat sana kite boleh pilih mana tempat yang paling dekat dgn kita untuk naik bus ni. So i sebagai penyimpan mohor utk buat ape2 booking terpaksa la study route map big bus tour ni berhari2 utk make sure tak buang masa utk cari bus stop yg terlibat bile dah sampai kat sana.
Malaysia should have this. Memang dah ada. Tapi tak cukup satu sahaja utk buat org faham kot? Patut pasang banyak2 mcm kat London. Sesuai utk org yang tak reti bahasa. Cuma kat Malaysia stand on the left. Dorang on the right. I pun kadang2 terlupa. Ekekeke.

Jalan kaki melalui Victoria Street utk ke Victoria Station. Tak rasa jauh pun sbb banyak menda yg nak tgk. Walaupun I dah awal2 tgk tmpt2 ni dalam google map sebelum sampai!

Ni lah bus nye! office dorang tu yg kaunter tu. Jenuh lah mencari mane office derang nih. Itu je office nye. Dorang Check tiket semua tak de masalah. Wife sebok deal dgn omputih tak putih sgt tu utk settle kan tiket 10 org while En. Husband posing2 okehh!

Kitorang naik blue tour pada belah pagi tu. Sbb nak jalan2 area Kensington Palace. Actually ada Blue n Red. Kalau boleh try naik dua2 tour. Blue tour cover semua attraction tapi just dengar penerangan pakai earphone je. Belah petang sempat lah my hubby n I naik Red tour yg ada tourist guide yg akan bercerita kat korang sambil2 buat lawak k. Boleh tahan lawak dorang. Hihihi.

Ini gambar2 atas bas. Mula2 duduk lah kat open air kat belah atas..Tapi sekerat jalan jee..tak tahan weolss kesejukan. Terus turun duduk kat tkt. bawah.
Dah pusing2 dalam bas tu..kitorang pun turunlah kat Westminster.  London ni pusing2 situ jgk. To me lah. Lagi pun I kan dah google siap2. Heheh.  Turun kat Big Ben utk amik gambar n isi perut dn bekalan yang kitorang bawak siap2 dari apartment. Jimat n takyah pusing2 nak carik makanan halal yg mahal. 


The London Parliament a.k.a Big Ben
Me with my familia ;-)
Ini atas cruise yg kitorang dapat free beli BigBusTour Ticket. Cruise ni melalui Thame River. Dah dapat free kan rugi la tak naik. Yg belakang itu adalah Tower Bridge. Not London Bridge.

Gambar2 kat atas tu semua di ambil dari atas cruise. Itu dia Londn Bridge. Gambar dari bawah bridge. Dua yg bawah tu..muka org kenyang. Hehe.
Sorry gambar a bit blur. Tapi suka sgt pokok2 n dedaunan kat sana!
We olls turun jap dari cruise n pergi ke tempat ini utk discover greenwich. Tapi nak kejar cruise patah balik, jalan2 kejap je. Pastu chow.
Best jee..boleh sewa beskal gini.

Tower of London. Nak masuk pun boleh tapi kene bayar. Ktorang mmg taknak masuk. So tatau harganye. Nak beli dari company BigBusTour pun boleh.

Antara motip utama my husband n I nak dtg London iaitu En. Husben teringin sgt nak nak cari the exact spot tempat my MIL n FIL bergambar 30 tahun dahulu which is En. Husben time tu tengah dalam perut Ummi nye! Time ni ummi tgh pregnant kan my husben about 6-7 month! punye lah dia suka bile dah berjaya amik gambar ni..Task ni mmg kitorang dah plan since dari KL lagi.  Siap2 bawak gambar.  Actually ada satu lagi task..nanti i post kat entry lain ye. Hah ini lah gambar nye!

Gigih wehhhh nak posing tukar2 spot tgh musim2 sejuk nihhhhhh! Tapi berbaloi! En. Husben suka! Ummi suka! :D
ok la nanti kita cerita lagi. Till then..

P.s : Jangan lupa click gambar utk tumbeseran yang lebih sihat! :D