Nuffnang Adds

Wednesday, December 22, 2010

Penat tahap gaban..!!

Salam to all my dear readers...ecehhh!!

anda kini sedang menatap entry penat tahap gaban..walopon penat tetap mampu jari2 ini menari-nari di atas keyboard inih..! sape penah tgk gaban..?? sile angkat kening..!! aku tak penah tgk pon..ehehe tp best plak ble ckp "tahap gaban" yg menunjukkan tahap kritikal gitew...kan? kan?? awat penat sampai tahap gaban nih wahai pemilik belok syahizwa...??

penat bg aku sgt subjektif..selain penat badan, penat kaki, penat tangan, n yg penat ni aku tak leh blah nih..iaitu penat hotak...!!sambil nyanyi lagu Anita s'wak -->> bawalah daku pergi...dari derita ini...bawalah daku pergi...lalalalalaaaa~

tp yg ni aku lebih kpd penat sec fizikal yg mana aku rs msh ok la kan..dr penat hotak..so, sile ilangkan sat penat hotak pikir keroje, duit saving tak cukup, nak balik kampong, year end sale, nak pindah randah dan yg sewaktu dgn itew smbil layan entry hutan aku kali nih..

ekseli, aku br je abis kursus induksi kat jolobu, N9..kalu kome sume keroje gomen, surely mesti kome kene attend kursus induksi cani..aigooooooo! tp best gak woo.. opkos bkn yg kelas la..tp tang trekking 8 jam bersama tok jenang, tok batin n cekgu nasir tuh..relek je original people yg bwk kitorang tu pakai short pants n slipar jepon panjat gunung naik bukit, turun bukit, redah sungai besar sungai kecik bagai..!!..siyes, cool abis! naseb baik aku mmg dah lama tak workout..kire senaman jgk lah kan..leh gak i diet sambil bwk beg beso pasan bejalan ala2 the biggest looser asia gitew..! auwww...!!

ha..bag ni la yg hakak usung dlm utan belantara nih..!! berat yaw'll bwk bekal mknn..kalu x..kempunan la anak2 gamaknyeee


 
inilah ghomannye kemah kami..seram sejokkk yaw'll..xde dinding..keke
gigih sediakan bekpes di waktu dini hari..gaye nenek tua plaks..kihkih...!
   haa..ini aje pon bekpesnye..3 perisa, sardin, tolor n seri kaya..3 in 1, hamik ko..!! yg len2 bekalan mkn utk lunch  di tgh utan..harap maklom.. *tgn tetap maintain inteprem hokeyyyy!*

skuntom jek mawar mewangi di sini yekkk..ini b4 balik, bg sket ar adiah to the original people ever : cekgu nasir n kwn die, sbb bwk kitorang jalan dlm utan for 8 hours..!! korang ado?? nan adooo..! muahahaha!!
Neway, bnyk lagik pix masa masuk utan aritu..tp tok larat plak den nak upload dlm belog ni bnyk2..sket2 inteprem dah la kan..segan plaks kengkawan aku tuh sbb gambo dorang masuk belog..silap2 dorang mintak royalti plak kat hakakkk..!! *phengsan*

to me, this is another way for us to 'menggeledah' bumi Allah nan indah ini..Subahannallah..!! cantik ya amat..!! ade kesempatan, kite masuk utan lain plaks ye...

till then...sampai bertemu~


Friday, December 10, 2010

Yippieeee...! Result Exam dah kuar..!

Hai hai re hai ye lakta hai hai re hai..*perasan jdk kajhol jab..*

Kembali bersiaran!

Dek kerana cuaca ari ni baik, snow tak jadik turun..mebi dah nak dkt2 krismas br turun kot..20hb ke atas mebi...errr..ape jadah aku merepek nih..!! teringin plak pegi negara sejokkk kekdahnye..e.g Alaska dsbnye..! ahakssss..

Okay, kembali kepada topik asal.  Kire hasrat asal aku menulis bg ptg2 yg panas2 mendung sikit2 dicampur dengan kesayuan memandang kejauhan tanah perkuburan di belakang opis aku ini sambil sedekah Al-Fatihah, adalah untuk menyatakan kegumbiraan aku yg sgt gumbira + terharu + syukur + sayu sbb aku dpt GPA 3.89 utk semester ini...! yes2! *kasik highlight bkn apa..biar bg smgt utk anak2 aku nti bile tgk..! kehkeh..walopon kedengaran spt poyos, ade aku kesahhhh?!*

Akhirnya dapat jugaklah Khairul Azam pulang ke tanah air setelah 9 tahun belajar sambil berjualan bakso dan tempe di Mesir bagi menyara kehidupan diri, ibu dan adik2..Alhamdulilah...hakhakhak..walopon korang sumer pening ape yg ummi tulis ni, tp takpe anak2..ummi cuma terbayang aksi Khairul Azam saat membaca result die yg lulus itu..di mana ummi pulak membacanya di ruangan keputusan peperiksaan di papan monitor website UTM Space..dgn gaya yg sama *cuba bitau ala2 gitulah perasaan ummi di kala itu..haih!*

Kalau tak paham2 jugak, sila lah carik dvd KCB ye anak2..insyaallah ummi masih simpan dalam koleksi (eh, ke ade org pinjam tak pulang lagi nih??) takpe, sat lagi ummi gi carik kat umah..takpon, search je kt youtube.  Complete set dah siap download..*gile promote skali KCB..ptt dpt royalti  aku nih! xpe, nasib cte dakwah..keke* 

Ermm..harap2 result yg sebegini dpt diteruskan hingga ke tetesan darah yg terakhir..! Aminnn Ya Allah..dan tidak akan berhenti setakat itu, tetapi diteruskan dgn perancang hidup yg lebih rapi sehingga kehidupan selepas hayat yg dipinjamkan ini..Insyaallah..

Lastly, marilah kita sama2 akhiri siaran ini dengan ucapan Alhamdulilah~

daaaaa!


Monday, December 6, 2010

Salam 1432h

Xtau nak mulakan entry ni caner..?? rs cam dah lama benor blog nih terbior sampai bersawang..! waloponnnnnn..xde org bace hokeyyyy...! ade hakak kesahhh..??

Tajuk entry punye la skema ye dok? tibe tang tulisan selanjutnya..hampehhhhh..keke..tp pengisian yg hendak disampaikan serius ye hadek2..sile amik dengan serius sambil bertafakur dan sambil penuhi dada dengan zikrullah.

Di hujung2 tahun ni, marilah kite sama2 isghtifar..ape yg telah lepas biarkan berlalu. Spjg tahun 1431H ni, yg baik kite teruskan n buat penambahbaikan.  Yg tak betul, yg buruk itu buang jauh2, sedut pakai lampu ajaib pastu buang dalam laut jadikan pedoman.

Semua orang tahu yang  kita akan menyambut 1 Muharam 1432H yang mana sunat untuk membaca doa Akhir tahun dan awal tahun setiap tahun baru hijriah. So, pandai-pandailah kome carik doa tu atau click je Mr. Gugel atau pergi mana2 masjid mengaminkan doa yg dibaca oleh Imam masjid. Lebih afdal, marilah kite bersama-sama berebut utk laksanakan perkara-perkara sunat sbg tanda bersyukur dengan kurniaan Allah swt yg telah memberi kesempatan kpd kita kerana diberi menumpang di bumiNya dgn zikir, puasa sunat dan sebagainya..hakak pon bknnye pandai sgt hadek2..kalau tak sure or tak tau, tanya saja kpd yg pakar..hehe



okaylah..salam Maal Hijrah!

Tuesday, November 23, 2010

Jari-jemari menyusun tari~

wahai jari jemariku yang putih suam2 kuku..agak pendek, melentik jauh sekali, berkedut seribu tp masih chumel - kapan kamu mau aktip...sila lahhhh kembali menari-nari di atas keyboard ini..motip *br taip sket je dah penat. konsepnye menaip pun perlu stamina.  harap maklum.*

Monday, November 15, 2010

Beraya sendiri...~

Salammmm...sari berita utama!
  
Bile tiba hari rayaaaaaa...semua insan bergumbiraaaaaaa...tetapi bagiku hanya kesedehan...yang menyelubung hidupkuuuuuu~ *ade ke org teringat lagu ni ble aidiladha ekkk?? aku je kot..? kuikui..

Ini adalah raya pertama aku raya sendiri..walopon raya aidiladha hokeyyy..tetapppp di peratauan tauuu...!! hehehe

Anyway, bile tibe Raya Haji, selain cte org g menunaikan Rukun Islam yang ke-5 tu, selain cite Nabi Ibrahim yang sanggup korbankan anaknya bagi menurut perintah Allah swt dan peristiwa besar itu antaranya telah diceritakan di dalam Al-Qur'an, Surat Ash-Shaffat, ayat 102; (sila semak sendiri...!) Aku ade jugak lah nak cte sket salah satu kelebihan yang bakal kite2 semua ni boleh dptkan sempena aidiladha nih..!

Actually aku nak share sket satu perkara, bahawa berdoa (walopon hanya berbisik dlm hati!) semasa malam raya sama ada malam raya aidilfitri ataupun aidiladha (as masa semua org berbondong-bondong bergumbira) adalah waktu2 yang mustajab doanya..mustajab tau bkn makbul..di mana makbul ni, kita tak tau bile makbulnya atau ape bentuk makbul itu.  Tp mustajab, adalah in-cash.  Insyaallah..kita hanya berusaha dan tawakkal selebihnya urusan Dia..! so, sila rujuk mane2 kitab2 yg lebih afdal utk penerangan yg lebih mendalam okay..ini adalah salah satu  info yg aku dpt dan yakin dgn kesahihannya - itu pon dengan izin Allah.  Tp jgn la tunggu bile malam raya je berdoa.  Bile2 masa pon bleh berdoa.  Bukan time lepas semayang jek..time tga bace entry aku ni pon leh bdoa..*ya Allah, jadikanlah penulis blog syahizwa ini wanita solehah yg berhak memilih mane2 pintu syurga kesukaannya* hehe..afwan di atas doanya!

*tibe2 aku teringat kat geng power ranjes yg membayangkan hakak ala2 ustazah konitah! cis!*

Oleh itu, jgn lepaskan peluang2 yg Allah telah bukakan kepada kita..teruslah menjadi hamba yg sentiasa bersyukur dan berkobar-kobar utk mendapat redha Allah..kalau kita dpt masuk syurga pun, bukan disebabkan kite ni budak baik+ sopan + tak tinggal solat + penyabar + suka sedekah + tak curik tulang kt opis + jujur + amanah + tabligh + fatanah..tp semata-mata disebabkan RahmatNya..hengat tuh! Jgn perasan bagus!

So, sempena menyambut hari raya aidiladha ni, maybe aku akan sambut dengan pergi carik mane2 rumah orang yg buat rendang..opkos la org yg aku kenal kannn..kang aku yg termalu sendiri pi ketok umah cina org ngaku sedara jauh kang..! heee..kpd makcik2 pakcik2 yg sudi menerima hakakkk nih..terima kaceh..! sambil buat muke gojes dan sopan sket (^_^) almaklumla, cuti sehari jek..tgh2 minggu plak tu! mane la sompat den nak kejor johor tu pakai cik kelisa pastu balik ari kannn...! *motip simpan cuti kekdahnyerr..kehkeh*

Minggu yang hectic aku kire dis week..harap2 semuanya okehhhh..!

Salam Aidiladha,

Sampai bertemu kembali~

Monday, November 1, 2010

My 24th Birthday..!


"Kadang-kadang Allah swt sembunyikan matahari...Dia datangkan petir dan kilat, kita menangis dan tertanya2 ke mana hilangnya sinar... 
Rupa2nya Allah swt nak hadiahkan kita Pelangi" 

Ingat tak, aku pernah post quote ni kat blog aku aritu..?? to me, this is very true which is ade hikmah di sebalik kesedihan dan kemurungan aku selama ini..yes! aku dah tau ape yg aku mahu! dan aku lebih yakin! alhamdulilah di atas petunjukNya..Pada 29 okt 2010, genap umur aku 24 tahun..syukur alhamdulilah, dgn rahmatNya aku diberi kesihatan dan kesempatan untuk meneruskan hidup di dunia bagi membina akhirat khususnya..Alhamdulilah..Alhamdulilah..Alhamdulilah..Actually aku tak sempat nak update belog ni on that day..sbbnye, bnyk sgt event..!tak terkejar aku rasa..kesian org dok rindu new post dr ahkak..! tp finally,dpt jgk arini..!hari sabtu aritu, 30 okt 2010, kengkawan aku yg gilos itew telah bersengkongkol dgn pakatan tertentu utk seprise kan aku..aku ni mmg sker bab2 seprise kan org nih, but dis time, for the very 1st time in my life..aku di seprise kan! ha pucat lesi muka aku tambah gegel2 sbb terkezut..! okaylah, let the photos do the talking k..!

Dimulakan dengan pic tuan belog hokehhh..!! ahkak terharu sampai gegel2
badan youuuuu...! kalau ikot hati tisu i..dah lama i uwaaaaaaaaa! ;p

 
The cake~ 

Gigih sekali mereka ini with the deco's! abis rumah aku..!heheeee~ 

Dorang ini pulak gigih mereka ctew bagai..suh aku bwk kete laju2 sbb nk terberak la..tak tahan nk terkontut la..yg ahkak tudung biru tu siap menyeludup kunci rumah aku hokeyyyy! anyway, i lap u all lah!..mwah! 


Sesi bukak adiah dgn rakus smbil diperati kawan2 & yg terchentaaaa..! 

The presents~ 


Semua deco kat rumah aku skang ni still ade lagi..
sayang wehhh nak tanggalkan..tggula thn dpn! heee~ 

 
Apela..yg dorang disscuss tuh....?? hmmmmm~ 

My ex-housemates pon ade memeriahkan majlis! pandai dorang berlakon..!


Antara tetamu jemputan..the cutest husband n wife + pria kesepian yg still
available kat blakang tuh..heheh..tq uolllsss!~ 


The other half..yg pakai mask tuhhh..die malu2 kucen..tu yg pakai mask bagai
tuhhhh..heheh..die lah master mind utk seprise party nih..! tq darl...! ~

Jumpa lagi thn depan..! insyaallah...!

Sekian!

Wednesday, October 27, 2010

Selamat Hari Jadi Emak!


Daripada Jahimah al-Sulami, beliau menemui Rasulullah lalu berkata:
“Wahai Rasulullah. Saya ingin berperang. Dan saya datang untuk berbincang.
Rasulullah bertanya: “Adakah engkau mempunyai ibu?”
Beliau menjawab: “Ya.”
Rasulullah SAW bersaabda: “Dampingilah dia. Sesungguhnya syurga
terletak di bawah di kedua kakinya.”

Hadith Riwayat al-Hakim.

27 Oktober 2010 ~ hari ini hari jadi emak..lusa hari jadi aku..hari jadi emak dgn aku selang sehari..dolu2 b4 aku berkelana di ibu kota, semasa tinggal bersama emak..stp tahun msti aku celebrate hari jadi dengan emak.  Abah mstilah celebrate birthday bini die..so, nak tak nak msti la die celebrate birthday aku skali..heheh..

Mak aku ade kuasa ajaib aku rasa..kalau aku balik je, bile aku tgk die msti otometik hati aku penuh dgn rindu dendam.  Lagi2 bile dah ddk sendiri ni, jauh dari emak..hari2 bergayut dgn mak pun, tak pernah puas! actually, malam tadi aku tidur bertemankan ayor mata (almaklumlah hati tisu) sbb aku rinduuuuuuuuu sgt dkt mak! rindu yang tak tau nak habaq lagu mana? lagi2 birthday die ni..aku rasa kepingin nak cium tangan die, peluk die kuat2, cium pipi die! dan cakap kat die, smg mak dilimpahi bahagia di dunia dan akhirat!

Mak akan masak makanan kegemaran aku tiap kali aku balik.  Walaupun die tak ckp die masak spesel utk aku, tp aku tau die masak sempena aku balik..ye lah kan..kalau dah tengok ketam masak sambal, sembilang asam pedas daun kesom, ikan sepat lemak nenas..atau salah satu drpd lauk-lauk itu..utk sape lagi kan? dah sah2 itu lauk pebret aku! memang die masak utk aku! or else, aku teman die pegi pasar..bp kali tawaf kat tmpt ikan tu..last2 aku tanye die.."dah bp kali pusing ni mak..nak carik ape?" die jawab "ikan sembilang nk masak asam pedas" - berderai air mata hati aku! (kalau kat pasar larkin, ikan tu selalu abis cpt..unless dtg awal2 pagi..kalau ajak aku yg teman g pasar..mmg bkn awal pagi la gamaknyeee..)

Mak aku mmg ade super power..kalau aku sedih, walau aku jauh..aku tau die tau aku sedih. Entahlah..aku tak penah cte kat die..tp nanti ade la kuar nasihat2 super power die..tu yg aku takjub tu..mcm tau2 je..isk..errr dolu2 time aku kecik, mak aku garang..sbb die mmg cekgu disiplin kt skola..sampai birat2 die cubit aku! tp tu time aku tadika..tp bile aku makin besar, masuk skola rendah n menengah..die makin sporting..mcm kawan!  time aku darjah 5, ade budak tu tulis la poem cintan cintun in english yaw'll..aku pon suh mak aku translate..kehkeh..sampai ade mamat tulis surat letak bedak pun pas surat tu kat mak aku..suh bagi kat aku..voleyy gitew?? aku pon pelik. Sampai skang aku pelik! siyes! tp disebabkan die sporting tulah..aku jadik malu utk buat salah..malu utk menipu..malu utk mengkhianati kepercayaan die pada aku!

Mak selalu sikatkan rambut aku..kalau dolu2, aku slalu gado dgn ahkak aku yg sowang tu..aku ikat tocang die pon nak gak..! hisssh! jadik mak aku pon sikat la rambut dua2 org pastu ikat tocang..tak lah santek sgt pon..tp rasa cam santek plak posing2 dpn cermin..kuikui..until now di usia 24 thn ini, aku ske amik sikat suh mak sikat rambut aku..pastu die komen ar rambut aku..rambut aku cam rambut die la..ape la..blablabla..hehehe..emak2..aktiviti wajib tiap kali balik msti aku lepak2 dgn mak..urut2 lah..picit2 lah..korek2 tinger lah..mcm2! sbb tu kalau aku balik rumah, aku malas nak kuar! 

Mak mcm radio kat rumah..bukan pasang radio membebel tu..tp radio bacaan al-quran..pas maghrib selalu die ngaji smbil tunggu isyak..tak sunyi la rumah tu ble mak aku ngaji..satu rumah dengor suara die..sekali sekala adelah aku ngendeng kat die mintak die semak aku ngaji..solehah kan aku..tp SEKALI SEKALA sahaja!HARAP MAKLUM! mak rajin beribadah..Insyaallah..Aku doakan hajat die nak naik haji dimakbulkan Allah suatu hari nanti..tp taklah mcm kisah makcik bertelekung mcm yg aku cte dlu tu..kalau blom baca klik sini.

Skang usia die pon dah menginjak 53 thn..lagi 3 tahun insyaallah bersara..walopon makin berumur, smgt die mengajar tak pernah kurang malah makin berkobar-kobar aku tgk..tak pernah rasa jemu, tak pernah merungut..tu yg buat aku kagum.  Tu yg buat aku rs nak jadi cekgu mcm mak aku!

Terlalu bnyk actually kalau aku nak cte psl mak aku..makin dipikir makin banyak smpai tak tertaip aku rs..tak terbalas rasanya ape yg mak aku dah buat utk aku..for this year, aku hadiahkan bunga spesel delivery cam kat gambar yg bawah ni utk mak aku..ini je termampu mak..aku harap mak suka..walopon tak pernah mintak pape..tapi, aku tau..pompuan kalo dpt munge mesti ati kembang2 punya! insyaallah mak suka ;)


Spt yang aku ckp, kalau cte pasal mak aku ni..sampai aku mati pon tak mungkin cte psl die akan abis..tak mungkin! Sbb die adalah emak aku, cikgu aku, teman aku, kawan aku..teringin nak jadik macam die.  Kene marah pun boleh ketawa lagi! ceria je..heheh..Mak, ani sayang mak!

sekali sekala mak aku jadik supir bapak aku..bapak aku tu sker la jadik bos kt blakang..!heheh!

Lastly,

Keredhaan ibu bapa adalah jambatan utk dptkan Keredhaan ALLAH S.W.T

Selamat Hari Jadi Emak!


Sekian!


Monday, October 18, 2010

kurang zat besi??

Arini ade kempen derma darah kat lobby selangor dredging..ermm dah lama gle tak menderma.  Last skali aku derma 21 Julai 2008.  Time tu 22 thn..pehhhh lama gle! tak sangka plak ble belek2 buku rekod derma darah tu, 2 thn lepas aku derma darah..rs macam baru jew..isk isk..(masa mmg berlalu dgn sgt cpt!) Lunch time td bantai makan sushi bnyk2 biar berat mencukupi at least 45kg utk lepas menderma darah.  Unfortunately, for the very first time aku tak lepas menderma kali ni..kalau dulu, kurang berat, makcik Misi paksa aku sumbat roti banyak2 kat molot plus milo utk tambah berat bdn n kasik energy..Tp dis time, langsung xde chance.  Reject terus..sbb katenye aku kekurangan Zat Besi (syarat utama utk derma darah rupenye).  Padahal aku br je melantak tak hengat! so td aku ushar la mr gugel tanye sket psl ni, ini die info psl Zat Besi or iron ;

Zat besi atau iron adalah nutrien penting untuk badan manusia. Seorang lelaki dewasa yang sihat mempunyai 40 hingga 50 mg iron per kilogram berat badan manakala bagi wanita dewasa mempunyai 35 hingga  50 mgs per kilogram berat badan.

Iron memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen daripada paru-paru ke tisu. Iron bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan. Iron digunakan dalam pembuatan haemoglobin. 

Iron juga berperanan penting dalam fungsi normal imuniti. Kekurangan iron telah menunjukkan badan kita mudah mendapat jangkitan. 

Sumber terbaik zat besi berasaska makanan ialah hati, tiram, kerang, buah pinggang, daging tanpa lemak, ayam/itik dan ikan. Kacang dan sayur yang dikeringkan adalah sumber iron yang baik daripada tumbuhan.

Kekurangan zat besi boleh menyebabkan :
Keletihan, lemah badan.
Berdebar, sakit dada.
Kesukaran bernafas.
Anemia.

ha...pttlah lately ni aku berdebar2 n sakit hati dada yg tak terkire..rupe2nye kurang zat besi..kehkeh..takpe esk i carik kerang kay..kasi tambah itu zat besi spy leh jadik wanita besi  lebih sihat..ehehe

Sekian!

Friday, October 15, 2010

Di mana silapnya..?

Di mana silapnya? betul ke soalan ini yg aku ptt tanye pada diri aku sendiri? apa silap aku? tolong la beritahu..Allah wujudkan mimpi agar aku tahu mana silap aku? apa yg aku harus perbaiki? serasa mahu lenyap dari muka bumi.  Tp ke mana harus pergi? sampai bila harus lari? sakitnya hati..? bimbang wujud penyakit di hati..mungkin ape yang aku cari sebenarnya ada..tp aku belum pasti..masih menanti..yg pasti, aku ada mak dan abah yg pasti mengerti..serta masih ada Ilahi yg menyayangi..
Untuk apa aku disini lagi
aku ingin lari
jauh..jauh..
kerna hati aku ingin lari
apa nak difikirkan lagi
kata hati kau lari..lari..

Namun dari sudut kecil
hati aku berbicara
jangan kau lari
kerna makin jauh kau lari hanya penat kau dapat
makin jauh kau tuju dia tetap mengejar
makin jauh kau pergi dia tetap mencari
usah kau lari

Aku termanggu sendiri
nak ku lari?
tidak lagi
aku perlu sendiri mencari ketenangan yang hakiki
penuhi hati dengan zikir Ilahi
dan mungkin apa yang pasti
aku harus bangun lagi bukan untuk lari jauh
tapi untuk lari mendapatkan
KEREDHAAN ILAHI
agar hidup aku lebih beerti..

Thursday, October 7, 2010

"Erti Hidup Pada Memberi"

Orang kate, masa buat preparation ke gerbang perkahwinan ni hati munge2..mcm pic kat bwh ni?? tp nape aku rs mcm tak jeee?? br nk munge2 sat, ade je yg rampas munge2 tuh..apakah itu yg dinamakan dugaan b4 kite nk mendirikan masjid mcm yg org ramai ckp tuh?? maybe lah kan..maka bersabarlah..sesungguhnya Allah bersama-sama dgn org yg bersabar..someone said that "erti hidup pada memberi" jgn sekali-kali memberi dan mengharapkan balasan! wahai hati, ingatlah bahawa setiap manusia itu tidak sempurna sifatnya sempurna itu hanya pada Allah dan RasulNya. Makanya, jgn sekali-kali berharap kepada makhlukNya, semestinya kita berharap hanya kepadaNya..


peringatan lebih khusus buat diri sendiri...tp nasib aku taklah seteruk mana kan~

Sekian!

Monday, October 4, 2010

Sudah Oktober?

Semalam aku jalan meronda KL tak hengat! sbb kelas kensel..fuhhhh! lega yang amat..! Siap telpon member2 menanye ade tak open haus? aku nak dtg..
tp malangnye tiade jemputan open haus utk aku..cian tak? isk! makanya aku pon carik la aturcara utk isi ari aku dgn aktibiti berpekdah..antaranya - berkhidmat utk Seri Paduka Baginda, buek muke tak malu pegi umah org, melepak dgn mamat cina kat ZEN (penat aku layan borak tp tak dpt diskaun..cis!), telpon geng power rangers ajak karok tp pas 2 lagu aku blah..sambung lagi berkhidmat.. Member nyanyi sowang2 (mula2 rs kesian tinggalkan die sowang2..dahlah aku yg ajak die karok.  Tp rupenye die seronok dpt konker nyanyi puas2.  Ceh!)  Then pegi lowyat plak..terbang 70 hengget beli charger laptop...rsnye staun skali kot aku pegi lowyat nih..seb baik ade member yg jadik peminat setia lowyat..mamat ni ala2 lowyat bergerak..tuh yg aku lantik menjadik penasihat aku tu..kalu tidak, harammmmm aku nk pegi lowyat! fening!

tapi..apakah relatednye cte aku ni dgn tajuk entry?? sebabnye..bile je sampai rumah, tetibe aku teringat..Oktober sudah?? - gelap. sunyi. senyap.


sekian!


Monday, September 20, 2010

"bile cik s*i*a plak nak kene risik??"

"Bile cik s*i*a plak nak kene risik??"

Ayat itu telah diutarakan oleh nya kire-kire 3 tahun lepas..ditulis dlm "Happiness" sempena aku balik kampong sbb kakak aku kene risik dgn family laki die skang. Kakak aku dah kene risik, tunang, kawen bagai smpai la ni dah beranak satu! (kalau tak dah beranak dua! sowang lagi anak tak menjadik)

Aidilfitri 2010, 11 syawal 1431H die dtg.  Finally! dtg bkn sendiri, tp dgn family..Menu menyambut rombongan adalah :

  1. laksa johor (sesi dialog dgn org kolumpo "org johor mkn laksa pakai tgn..")
  2. nasik beriyani (tetamu : "sdp kari daging nih..", tuan rumah : "itu daging kobao..", tetamu : "gulpp..")
  3. rojak (tetamu : "sdp rojak nih..buat ke..??, tuan rumah : "hehe.." - beli je sbnrnye..made in melaka..kuikui)
  4. flan - buatan tangan hokey..instant vanilla jew..kiki.."katenye sgt sedap" walopon i tau masam sbnrnye perisa rasberry yg i salah cilok kat bakery shop itew..selalunya guna strawberry..manis sket..tapi lantak lah..ado aku kesah?? ngap je lah!
  5. air bikarbonat - buatan kedai.. 
  6. air nescafe panas - nk jgk pekena ayor panas - bpk i yg order 

Ditanya apakah perasaan haku?? "mcm tak happy je.." wahai sang pujangga, aku bukan tidak happy, tp aku sangat penat bersilat di dapur sedari dini hari sehingga kamooo2 pulang! penat wooooooooo...pokok pangkalnye..jari ini telah tersarung cincin ala2 belah rotan yang disarungkan oleh  ummimu..termeteri sudah janji..antara 2 family..aku juga berjanji bhw aku akan clear cut kan dgn feminat2 ku itewwww..i sudah dibooking uuuuuu.. Uolll's ni lambat sgt..kahkahkah..isk2 tamo gumbira sgt! br merisik ponnn..seharusnya, aku harus bersyukur..demi redhaNya..Aminnnnnnn...

berderai mata hatiku
mendera semua harapan
selaksa cintaku padanya
ikatan suci romantika naungan-Mu

meski sejuta cinta menyapa
masih cenderung ku padanya
Tuhan, satukan hati kami
Di bawah cinta-Mu alirkan bahagian di redha-Mu

kutidurkan mimpi indah ini
pada-Mu yang menggengam takdir
kusandarkan harapanku ini pada-Mu Ilahi
kusimpan dalam rongga hati..

Terima kasih di atas khitbahmu wahai sang pujangga..







Monday, September 13, 2010

4 Syawal..

Setelah menghantar pulang Ramadhan 4 hari lalu, skang dah masuk 4 Syawal..
Apakah aku mampu menanggung atau menepis bisikan2 setan2 durjana itu?? napsu aku pon da susha nk control..lagi2 napsu makan di hari raya..aigooo! kompom, abis cuti nti msti naik berat badan kaweeee...haih!

Raya oh Raya..

Setiap tahun rutin yg sama bile menjelang raya..balik johor, 1 hari buat kek, 1 hari lg mengemas rumah bagai nk rak, 1 day b4 raya dah masak ketupat rendang sambal goreng sambal kacang n ayam oppor (menu yg sama jugak stp tahun!), pagi raya salam2 makan2 pegi rumah org yg sama, org yg datang rumah aku pon orang yg sama, menu yg sama, waktu org yg dtg pon sama stp tahun! haaa amik kau! semuanya bagai dah di 'set'..seriously!

so..point aku di sini adalah..adakah akan ade perubahan pada hari raya aku pd thn depan..jeng jeng jeng..aku pon tak tau..hanya Allah s.w.t sahaja yg tau..sbb itu adalah rahsia Dia..

so..Selamat Hari Raya Aidilfitri!!


Friday, September 3, 2010

Susah pulak aku rs nk update blog..nk cite ape??

Agaknye mmg aku ni slow sket ko bab nk taip2 nih..teringat zaman poli dulu.."5 minit, mula dari sekarang!!" org lain taip laju n relek jew..aku sowang je tak abis2 tekan ESC..pastu lec dtg kat aku, aku pon nanges!! uwaaaaaa!!

Hari ni, actually aku telah berjanji utk keluar dgn rakan sekerja aku time lunch hour..tp setelah 1 jam lunch hour berlalu, aku masih di sini..menanti..die telah keluar dgn mamat PTD yg die baru kenal.  Abis aku mcm mana?? di manakah janji2 manis mu itewwww! adehhh

Aku asik terngiang2 je kate2 hikmah dari seorang rakanku yg gilos dini hari arini..salah sowang geng pawer ranjers..die kate, dalam beristiqomah, kte kene mujahadah..aku tanye "mujahadah tu hape" die jawab "berkorban"..so 1 hari ni, aku pikir..benda2 yg aku ppt korbankan..ape die?? agaknye itew yg aku ppt korbankan kot hari ni..sowang rakan yang telah berjumpa pakwe baru..dan aku telah ditinggalkan..so, redha je la ye tak? dahla pewot kelaparan abis..(aku mmg cuti pose kay! takpe ckp lapar) nk pegi KLCC tak larat nk jalan. Nak beli sandwich kat Subway segan..btul la, tak best pon tak puasa..takde pilihan pon nk makan ape?? air kosong je la..


okay, dah nk tekan ESC dah..till then..




Wednesday, August 25, 2010

Selamat tinggal saudara2 ku di dunia..

Kebetulan Kubur P. Ramlee terletak di belakang office aku..Then, Semalam dan hari ini pada waktu yang sama, 2 kereta jenazah masuk ke perkarangan perkuburan..MasyaAllah..Allahuakbar..daripada tanah kita dihidupkan, kepada tanah juga kita dikembalikan...Innalilahiwainnalilahirojiun'....Al-fatihah!

Friday, August 20, 2010

Bantu Suami utk Beristeri Lagi..


Artikel ini diambil dari ruangan Nurani Lelaki di Utusan Malaysia suatu ketika dahulu..silakan bacanya :

Apakah yang selalu diharapkan oleh seorang lelaki kepada sang isteri apabila mengetahui suaminya sedang menjalin cinta dengan wanita lain?

Harapan lelaki memang besar, mungkin sebesar ego mereka sendiri.  Kalau harapan ini dapat dilakukan oleh isteri, payung emaslah ganjarannya.  Harapan ini berdasarkan kepada rintihan dan pengalaman lelaki ini yang sedang bergelut dalam suasana itu :

  • Tidak naik pitam.  Walaupun pedih tetapi menghadapinya dengan penuh ketenangan.  Tidak melempar-lempar barang kerana ia tidak membantu memulihkan keadaan.  Kalau mahu menangis, menangislah.  Tetapi keesokan harinya hadapi suami dan berbincanglah dengan baik.

  • Muhasabah diri.  Walaupun pedih tanya kepada suami apa kekurangan diri dan dengan lapang dada bersedia pula untuk berubah.  Tentu ada sebab suami jatuh cinta dengan perempuan lain.

  • Ambil langkah ke depan.  Perang rumah tangga tidak menguntungkan sesiapa dan selalunya tidak memihak kepada isteri.  Alangkah senangnya dalam hati andai isteri sendiri tawarkan diri dimadu jika suami sudah tekad mahu berkahwin lagi.

  • Seterusnya, bantu suami dalam proses untuk berkahwin lagi.  Ah! Akan luluhlah hati lelaki jika isteri bersikap demikian.  Anda akan menjadi perempuan paling disayang.

Tetapi realitinya, apa yang diharapkan oleh lelaki ini yang dari segi material serba mencukup, jarang berlaku.  Yang selalu berlaku perang besar dan berakhir dengan penceraian.  Kalau tidak pun suami mengambil langkah awal, berkahwin senyap-senyap.  Kuasa putus di tangan mereka.  Perceraian mengundang lebih banyak masalah.  Itu bukan harapan seorang lelaki matang. 

sanggupkah?? haha..tetapi kalau telah tertulis di loh mahfuz bagaimana??
 

Nota : 

bile aku post artikel ini, adakah bermaksud aku rela dimadukan suatu hari nti?? wuallahualam~


Thursday, August 19, 2010

Sorang Makcik Bertelekung..

Bertemu kembali~

Al-kisah sorang makcik bertelekung usai solat maghrib berjemaah di Masjid K**C di Ibu Negara.. Sementara menunggu azan Isyak berkumandang..kedengaran anak kecil menangis (mmg agak kuat) tibe2 makcik bertelekung itu bersuara (agak kuat..bkn.., sgt kuat) "eii..sapa yg ade anak kecik tu, anak nanges, balik je lahhhh...eiii..anak nanges balik je...!" jemaah  lain yg sdg bertahmid, tilawah, dsbnya terkulat-kulat terkezut..sambung makcik bertelekung itu sedikit kendur suaranya "org pompuan pulak yg kene dtg masjid bwk anak, lelaki (jemaah lelaki) kat atas senang-lenang" berkata pula makcik bertelekung itu kepada makcik2 bertelekung lain yang seangkatan dengannya..

Even ruangan jemaah wanita di masjid itu adalah tertutup, tetapi, ianya tetap Rumah Allah..maka, hormatlah rumah Allah walau macam mana sekalipun! teringat pulak insiden di Masjid PuJ tempoh hari..insiden hampir sama..so, nasihat pd diri sendiri terutamanya..walau aku sedikit terganggu dgn tangisan itu..tegurlah dgn sopan..mungkin itu adalah sedikit daripada dugaanNya..Insyaallah..

Sesungguhnya...

solatku, 
ibadahku, 
hidupku, 
dan matiku, 
hanya untuk-Mu Ya Allah..

Ahlan Wa Sahlan~

Wednesday, August 18, 2010

Penangan KCB..Mas Arsyil..hoho..

Salam bersiaran!

Disebabkan penangan Sinetron KCB spesial ramadhan yg aku nonton skang nih, aku sudah dpt nama untuk anak lelaki aku nanti..haha..insyaallah..namanya :

Arsyil Furqan..Aminnnnnn...nama tu aku amik sempena nama betul mamat tu n furqan adalah nama watak yg dibawa..ha ni lah mamat yg buat aku btul2 jadik kreatip pilih nama anak nih..harap maklum, nama ini tidak boleh diciplak oleh siapa pon! sbb aku dah cop! (walopon tak tau kawennye bile?? huhu)


moga2 anak aku nanti jadik mcm die dlm sinetron KCB tu..mcm kat luar KCB pun ok gak..cakep bangat! haha..Insyaallah..

Sekian sahaja berita untuk dikongsi!



Tuesday, August 17, 2010

Spesial Ramadhan..

Ramadhan kali ini, ketika umurku menginjak 24 tahun..pertama kali aku berpuasa sendiri..means, aku bangun sahur sorang, berbuka sorang..tarawih sorang2 jgk kat rumah (yelah..takkan kot nak pegi ke surau/masjid tanpa mahram yang menemankan..kawan yg satu-satunye dkt dgn aku pulak tga "off-day"..hehe) So, pengalaman Ramadhan kali ni mmg aku takkan lupa! aku rasa sgt bertuah, krn bila kesorangan..aku rs semakin dekat dengan Dia..Ya Allah..sekiranya Kau menganugerahkan aku seorang pendamping satu hari nanti, jadikanlah pendampingku itu seseorang yang membantu aku supaya lebih dekat dengan Mu..dan janganlah Engkau membuatkan aku lebih mencintainya lebih daripada mencintai Mu Ya Allah..Amin...

Ha! tajuk post aku ni kan Spesial Ramadhan..smpena KCB Spesial Ramadhan yang aku tengah follow skang nih..mcm dah eddicted dah dgn sinetron yg satu ini! tp lum tayang lagik kat Mesia (aku tonton yg di donlod n youtube..ehe)..maybe tahun dpn kot..mmg ptt pon ditayangkan di Ramadhan ini..cuz dakwah dlm sinetron itu tak henti2..walaupon adat yang terkandung berbeda dikit dari adat di Malaysia, tp nontonnya tetap enak sih! (tibeeee ter'speaking' ala2 KCB plak..heee) but, seriously! sangat bagus dan membuka minda..Insyaallah..

Alhamdulilah jugak, Ramadhan kali ni banyak rezeki2 utk berbuka puasa..ada saja offer berbuka di mana2..tp tulah..cuma, aku kurang gemar skit..cuz, pada aku..kalau nk makan sakan..kat bulan2 lain kte dah belasah dah..so why not, only for this month of mubarak..kte kurangkan sikit makannya..baru tak ngantuk utk solat..(ceh semalam aku frust sbb terlalu ngantuk..mkn nasik n lauk bnyk sgt..sbb takut bazir plak nasik yg org bg tu..so, mkn smpai ngantok..haih!) - kalau boleh, nk makan kurma n susu je utk sahur n buka..kalau boleh laaaaa..haha!

okay, thats all for now..aja2 fighting!

Saturday, August 14, 2010

Bismillahirahmanirahim...1st time Update Belog..

Assalamualaikum..

Selalunya aku baca blog org..rajin membaca blog..bnyk jugaklah blog2 kegemaran aku..menjadi follower tanpa meninggalkan kesan pon..ehe..esp bace blog kwn2 ku yg gilos itew..syira's step n journey n makcik intan punye belog..punyalah saya suka!!!! << mcm ayat makcik intan..hehe.  Selain itew aku selalu gak baca blog bro Hamka - KeretaMayat.. << punyalah saya suka jugakkkk! haha..

owh..kte blum masuk lagi ke objektif mengapa aku tibe2 terbukak ati nak adew blog..spttnye terpanggil untuk berubah untuk menjadi muslimah sejati, tp terpanggil pulak utk wat blog.  Ini disebabkan aku sgt bosssannn! kt office xde keje, asik menunggu keje n tggu keje aku disemak oleh org atasan yang xde masa langsung nk semak.  Buat SEMAK kepala otak jew..so aku pon amik keputusan utk update blog.  Cuz aku tak tau nk ckp kat sape weh yg sbnr2 nye aku sgt risau ble xde keje!!! aiggooooo!

So, sempena Ramadhan pada 2010 aku akan memulakan journey aku dgn blog ini! (bagi mengelak bercakap yg bukan2 dan bersangka yg bukan2, baik menulis je kan!) smg nanti bile anak2 aku baca blog aku nih, dorang kenal sape aku..org lain tak bace pon takpe! Sekian!