Nuffnang Adds

Wednesday, February 19, 2014

Last entry for London Trip #5

Assalamualaikum!

Hari ni terpanggil untuk update entry baru sbb semalam time otw ke bank di KLCC terserempak dgn tourist yg sebok tgk peta cari arah nak ke Bukit Bintang.  Before ni, kalau nampak tourist buat bodo jeeee. Tolong pun bile dorang tanya. Tapi semalam I yg offer dorang utk tolong. Puas jgk lah explain panjang lebar tunjuk arah. 

Why?? Sebabbbbbb bile kat London, tak payah kita tanye..mmg biasanya dorang yang offer diri untuk tolong. Kalau tgk kite pas2 baton utk amik gambo, tetibe je ade yg datang offer utk amik kan gambar. Ayat 'Can I help u' memangggg biasalah lah kat sana. Bila kat M'sia jaraaaang buat gitu. Malu aiii. So azam baru I bile balik M'sia, mesti offer pertolongan kpd tourist2 yg rasa2 nye tercarik2 arah tatau nak ikut arah mana. Wajibbbbbulghunnah! uolls pun k? buktikan yang rakyat Malaysia suka menolong dan berbudi bahasa k! Ngeh2 ;p

Btw, hari ni dah alang2 bukak blog, nak abiskan entry cite pasal London. Bannnnyak yang nak di share kat blog ni tapi tak cukup2 masa! Takpe la pelan2 kayuh ye tak? janji sampai.  Ok, jom start cite..

The Next day kitorang ke Madame Tussauds.  Tiket MT ni dah dibeli awal time kat KL lagi. Beli online dapat GBP22.50 sorang. Kalau beli walk-in GBP30. Banyak beza tu weh..Convert kali 5 k. Naik train turun kat Baker Street. MT dekat je dgn underground Baker Street. Jalan kaki dalam 20 tapak dah sampai. 

Underground Baker Street. Naik tangga belakang tu toleh kiri terus nampak bumbung hijau Madame Tussauds.
Iolls wajib la kan amik gambor dgn hero pujaan SRK, Edward Cullens n Jacobbbbbb! tgk tu siap peluk pinggang Edward lagik. kehkeh.  Dorang yang tinggi sangat or I yang katek??

En. Husben nak jugekkkk. Ala2 buat show gitu kan.

Disebabkan tak larat nak angkat kamera amik gambor sorang2 celebriti kat Madame Tussaud ni, amik je mane yang kenan. Victoria Beckham santek sgt!
Dah lama dah teringin nak pergi MT..akhirnya dapat jgk. Dgr nye kat Shah Alam pun dah ada. Tapi tak sure sgt. Secara jujurnya masuk MT ni a bit scaryyyy larrrr..sbb patung2 tu sejibik n macam orang betul. Asik imagine je tah2 malam2 semua ni hidup kottt..kahkah. Last sekali ade 4D show watak2 dalam avengers.  Yang ini free termasuk sekali dalam harga tiket. So layankan lah. 4D Show dia sama dgn Trans Studio Bandung yang kitorang pergi in 2012. Tapi 4D Show Trans Studio Bandung much better coz kerusi dia gerak2 lagi n effect nye lebih up to date drpd yg kat MT London. Eh nanti ada masa kite cite pasal Bandung. Dah 3 kali pergi, tapi tak pernah update entry pasal Bandung. Hehehe.

Bile musim sejuk autumn-winter, mmg waktu siang lebih pendek dari waktu malam. Agak rugi lah di situ..nak jalan malam2 kdg2 tak tahan sebab sejukkkkk sgt! Asyik fikir nak sampai apartment cepat je. Time keluar dari MT tu kul 4pm dah maghrib dah. Tapi I ada misi yang harus diselesaikan jugak pada hari yang sama. Gigih la ke Argos ni utk beli kuali Tefal n Actifry! Time ni baru kul 5 or 6. Tapi dah gelap mcm kul 8 malam. Argos ada banyak cawangan. I pergi yang dekat dgn apartment. Jarak satu Station je. Turun kat Victoria Station pastu jalan kaki sikit dalam 25 tapak sampai la. 
Argos. Sebok mikior nak beli set yang mana.
Kekdah pembelian dia gitu la. Kene pergi kat pc yang disediakan. Ada beberapa pc kat situ dan disertakan katalog. Kalau tamo tgk katalog, search je barang yang diidamkan. Macam2 ada. Segala mesin barang elektrik mainan barang kemas cadar semua lah. Tefal kat sana mmg murah berganda2. Actifry pulak takdak lagi kat M'sia. Actifry ni mcm airfryer. Kalau nak goreng ayam, masukkan satu sudu minyak je..Tapi garing mcm deepfry! Boleh masak mcm2 lagi. Selalu baca blog M'sian yang tinggal di oversea pakai actifry ni..I apa lagik..terussss rembat satu. Ada pun kat S'pore. Tapi..beza harga S'pore dgn London pun RM5++. Apatah lagi bile product ni masuk M'sia.  Bile dah jumpa barang yg di hajati, tulis kat kertas yg disediakan then pergi ke kaunter panjang n serahkan kertas yg dah tulis kod siap2. Mcm kat ikea jgk la kot. Pastu ada lift yg akan naikan barang nanti dorang akan panggil nama n check la condition barang before bayar. I beli satu set kuali/periuk tefal, actifry cap tefal jgk n pressure cooker. En. Husben beli monopoly (tibe2 je kan).  

Dah kene jinjing barang banyak2 tu takkan nak naik train jgk kan..Teksi la gamaknye. Bukak pintu je dah GBP5. Nasib baik dekat. Dalam 10 min ke apartment. Tapi bile fikir balik tambang teksi GBP9 kali dgn 5..uwaaaaaa! kan dah kate jangan convert!!

Last day kat London kitorang decided utk ke Emirates Stadium. Saja jalan2. En. Husben nak tgk stadium katenye..Nak kata minat bola..tak jugak. Kehkeh. Jauh jugak lah dari St. James Station ke Arsenal St. Tapi satu train je. Cuma makan masa around 40-45 mins. Then jalan kaki ke stadium dalam 10 mins. 

Gaya perlu ada k. Hehehe.
My mom and I duduk kat tempat player Arsenal bergambor. Gambar bawah pulak ialah kedai jual barangan Arsenal..Jersey, but bola etc. I tak masuk pun. Tak minat.
Stadium ni besar sgt. Di fahamkan Stadium ni di antara Stadium bola yang hi-tech (sumber tak ingat dari mana. BIL yang jadi coach bola sepak tu kot yg cakap). Macam hotel pun ada uolls!
Dah tu sambung lagi berjalan ke Oxford Street pulak. Oxford Street mmg ramaiiiiii giler org! Bile beli Travel card yang GBP7 utk sehari, boleh jugak naik bas ke mana sahaja keliling London. So kitorang pilih untuk naik bas. Nampak sikit doniaaaa.

Baru sampai Oxford Street.
Primark yang terkenal sgt di kalangan orang M'sia. Boleh tahan murah. Tapi I tak berapa kenan sbb baju2 nye sebab semua jarang2 u..tak seswai.
The Hustle n Bustle - Oxford Street

Kedai kat atas ni dijumpai di Bayswater. Untuk beli souvenir mmg wajib beli di Bayswater. Kedai makanan halal pun banyak. Tapi bukan kedai ni yang I beli semua souvenir..kene rajin jalan. I agak bernasib baik sbb jmp student M'sia kat sana..dia bawak kan pi kedai yg mmg sgt2 murah! 25 keychain GBP10! Kalau dari underground Bayswater, jalan ke kiri..kedai tu dekat2 jgk dgn underground. Last day baru sempat ke Bayswater..mmg tak puas! Pastu dah kene balik sbb nak packing..esok pagi2 dah nak gerak ke Paris pulak.

Pagi esoknya, dah siap punggah semua beg. Yang kotak biru besar tu barang2 yang I beli kat Argos. Sampai ke sudah mmg tak jumpa owner apartment. Settle keluarkan semua barang, tutup je pintu then blah. hehehe.
Kitorang naik cab ke Victoria Bus Station untuk naik Coach ke Luton Airport. Tiket Coach n Easyjet pun sudah di beli siap2 kat time kat M'sia. Harga sorang dalam GBP9 kot. Perjalanan ke Luton Airport dari Victoria dalam satu jam. Semua org sambung lena dalam bas. Kitorang naik easyjet. Lebih kurang la mcm airasia. Flight ni cover europe. Kalau tamo naik train boleh naik easyjet. Tapi leceh sikit la kalau ade luggage banyak. Kene bayar. Kene beli beg mcm airasia tu. Jangan lupa beli luggage kalau nak naikeasyjet sbb satu beg dia charge GBP30! Kalau train, banyak mcm mane pun luggage tak kesah nak angkut naik.

Cikgu Salbiah. Sonok jalan2 lepas pencen. Bye2 London, till we meet again.

Haaaa...panjang lebar tak entry? Ini namanye entry balas dendam. Kahkah.
Lepas ni nak tulis pasal Paris pulak. Semak kang semua nak sumbat dalam satu entry..hehe.

Nanti kite cite lagi..Tata!