Nuffnang Adds

Wednesday, October 27, 2010

Selamat Hari Jadi Emak!


Daripada Jahimah al-Sulami, beliau menemui Rasulullah lalu berkata:
“Wahai Rasulullah. Saya ingin berperang. Dan saya datang untuk berbincang.
Rasulullah bertanya: “Adakah engkau mempunyai ibu?”
Beliau menjawab: “Ya.”
Rasulullah SAW bersaabda: “Dampingilah dia. Sesungguhnya syurga
terletak di bawah di kedua kakinya.”

Hadith Riwayat al-Hakim.

27 Oktober 2010 ~ hari ini hari jadi emak..lusa hari jadi aku..hari jadi emak dgn aku selang sehari..dolu2 b4 aku berkelana di ibu kota, semasa tinggal bersama emak..stp tahun msti aku celebrate hari jadi dengan emak.  Abah mstilah celebrate birthday bini die..so, nak tak nak msti la die celebrate birthday aku skali..heheh..

Mak aku ade kuasa ajaib aku rasa..kalau aku balik je, bile aku tgk die msti otometik hati aku penuh dgn rindu dendam.  Lagi2 bile dah ddk sendiri ni, jauh dari emak..hari2 bergayut dgn mak pun, tak pernah puas! actually, malam tadi aku tidur bertemankan ayor mata (almaklumlah hati tisu) sbb aku rinduuuuuuuuu sgt dkt mak! rindu yang tak tau nak habaq lagu mana? lagi2 birthday die ni..aku rasa kepingin nak cium tangan die, peluk die kuat2, cium pipi die! dan cakap kat die, smg mak dilimpahi bahagia di dunia dan akhirat!

Mak akan masak makanan kegemaran aku tiap kali aku balik.  Walaupun die tak ckp die masak spesel utk aku, tp aku tau die masak sempena aku balik..ye lah kan..kalau dah tengok ketam masak sambal, sembilang asam pedas daun kesom, ikan sepat lemak nenas..atau salah satu drpd lauk-lauk itu..utk sape lagi kan? dah sah2 itu lauk pebret aku! memang die masak utk aku! or else, aku teman die pegi pasar..bp kali tawaf kat tmpt ikan tu..last2 aku tanye die.."dah bp kali pusing ni mak..nak carik ape?" die jawab "ikan sembilang nk masak asam pedas" - berderai air mata hati aku! (kalau kat pasar larkin, ikan tu selalu abis cpt..unless dtg awal2 pagi..kalau ajak aku yg teman g pasar..mmg bkn awal pagi la gamaknyeee..)

Mak aku mmg ade super power..kalau aku sedih, walau aku jauh..aku tau die tau aku sedih. Entahlah..aku tak penah cte kat die..tp nanti ade la kuar nasihat2 super power die..tu yg aku takjub tu..mcm tau2 je..isk..errr dolu2 time aku kecik, mak aku garang..sbb die mmg cekgu disiplin kt skola..sampai birat2 die cubit aku! tp tu time aku tadika..tp bile aku makin besar, masuk skola rendah n menengah..die makin sporting..mcm kawan!  time aku darjah 5, ade budak tu tulis la poem cintan cintun in english yaw'll..aku pon suh mak aku translate..kehkeh..sampai ade mamat tulis surat letak bedak pun pas surat tu kat mak aku..suh bagi kat aku..voleyy gitew?? aku pon pelik. Sampai skang aku pelik! siyes! tp disebabkan die sporting tulah..aku jadik malu utk buat salah..malu utk menipu..malu utk mengkhianati kepercayaan die pada aku!

Mak selalu sikatkan rambut aku..kalau dolu2, aku slalu gado dgn ahkak aku yg sowang tu..aku ikat tocang die pon nak gak..! hisssh! jadik mak aku pon sikat la rambut dua2 org pastu ikat tocang..tak lah santek sgt pon..tp rasa cam santek plak posing2 dpn cermin..kuikui..until now di usia 24 thn ini, aku ske amik sikat suh mak sikat rambut aku..pastu die komen ar rambut aku..rambut aku cam rambut die la..ape la..blablabla..hehehe..emak2..aktiviti wajib tiap kali balik msti aku lepak2 dgn mak..urut2 lah..picit2 lah..korek2 tinger lah..mcm2! sbb tu kalau aku balik rumah, aku malas nak kuar! 

Mak mcm radio kat rumah..bukan pasang radio membebel tu..tp radio bacaan al-quran..pas maghrib selalu die ngaji smbil tunggu isyak..tak sunyi la rumah tu ble mak aku ngaji..satu rumah dengor suara die..sekali sekala adelah aku ngendeng kat die mintak die semak aku ngaji..solehah kan aku..tp SEKALI SEKALA sahaja!HARAP MAKLUM! mak rajin beribadah..Insyaallah..Aku doakan hajat die nak naik haji dimakbulkan Allah suatu hari nanti..tp taklah mcm kisah makcik bertelekung mcm yg aku cte dlu tu..kalau blom baca klik sini.

Skang usia die pon dah menginjak 53 thn..lagi 3 tahun insyaallah bersara..walopon makin berumur, smgt die mengajar tak pernah kurang malah makin berkobar-kobar aku tgk..tak pernah rasa jemu, tak pernah merungut..tu yg buat aku kagum.  Tu yg buat aku rs nak jadi cekgu mcm mak aku!

Terlalu bnyk actually kalau aku nak cte psl mak aku..makin dipikir makin banyak smpai tak tertaip aku rs..tak terbalas rasanya ape yg mak aku dah buat utk aku..for this year, aku hadiahkan bunga spesel delivery cam kat gambar yg bawah ni utk mak aku..ini je termampu mak..aku harap mak suka..walopon tak pernah mintak pape..tapi, aku tau..pompuan kalo dpt munge mesti ati kembang2 punya! insyaallah mak suka ;)


Spt yang aku ckp, kalau cte pasal mak aku ni..sampai aku mati pon tak mungkin cte psl die akan abis..tak mungkin! Sbb die adalah emak aku, cikgu aku, teman aku, kawan aku..teringin nak jadik macam die.  Kene marah pun boleh ketawa lagi! ceria je..heheh..Mak, ani sayang mak!

sekali sekala mak aku jadik supir bapak aku..bapak aku tu sker la jadik bos kt blakang..!heheh!

Lastly,

Keredhaan ibu bapa adalah jambatan utk dptkan Keredhaan ALLAH S.W.T

Selamat Hari Jadi Emak!


Sekian!


Monday, October 18, 2010

kurang zat besi??

Arini ade kempen derma darah kat lobby selangor dredging..ermm dah lama gle tak menderma.  Last skali aku derma 21 Julai 2008.  Time tu 22 thn..pehhhh lama gle! tak sangka plak ble belek2 buku rekod derma darah tu, 2 thn lepas aku derma darah..rs macam baru jew..isk isk..(masa mmg berlalu dgn sgt cpt!) Lunch time td bantai makan sushi bnyk2 biar berat mencukupi at least 45kg utk lepas menderma darah.  Unfortunately, for the very first time aku tak lepas menderma kali ni..kalau dulu, kurang berat, makcik Misi paksa aku sumbat roti banyak2 kat molot plus milo utk tambah berat bdn n kasik energy..Tp dis time, langsung xde chance.  Reject terus..sbb katenye aku kekurangan Zat Besi (syarat utama utk derma darah rupenye).  Padahal aku br je melantak tak hengat! so td aku ushar la mr gugel tanye sket psl ni, ini die info psl Zat Besi or iron ;

Zat besi atau iron adalah nutrien penting untuk badan manusia. Seorang lelaki dewasa yang sihat mempunyai 40 hingga 50 mg iron per kilogram berat badan manakala bagi wanita dewasa mempunyai 35 hingga  50 mgs per kilogram berat badan.

Iron memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen daripada paru-paru ke tisu. Iron bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan. Iron digunakan dalam pembuatan haemoglobin. 

Iron juga berperanan penting dalam fungsi normal imuniti. Kekurangan iron telah menunjukkan badan kita mudah mendapat jangkitan. 

Sumber terbaik zat besi berasaska makanan ialah hati, tiram, kerang, buah pinggang, daging tanpa lemak, ayam/itik dan ikan. Kacang dan sayur yang dikeringkan adalah sumber iron yang baik daripada tumbuhan.

Kekurangan zat besi boleh menyebabkan :
Keletihan, lemah badan.
Berdebar, sakit dada.
Kesukaran bernafas.
Anemia.

ha...pttlah lately ni aku berdebar2 n sakit hati dada yg tak terkire..rupe2nye kurang zat besi..kehkeh..takpe esk i carik kerang kay..kasi tambah itu zat besi spy leh jadik wanita besi  lebih sihat..ehehe

Sekian!

Friday, October 15, 2010

Di mana silapnya..?

Di mana silapnya? betul ke soalan ini yg aku ptt tanye pada diri aku sendiri? apa silap aku? tolong la beritahu..Allah wujudkan mimpi agar aku tahu mana silap aku? apa yg aku harus perbaiki? serasa mahu lenyap dari muka bumi.  Tp ke mana harus pergi? sampai bila harus lari? sakitnya hati..? bimbang wujud penyakit di hati..mungkin ape yang aku cari sebenarnya ada..tp aku belum pasti..masih menanti..yg pasti, aku ada mak dan abah yg pasti mengerti..serta masih ada Ilahi yg menyayangi..
Untuk apa aku disini lagi
aku ingin lari
jauh..jauh..
kerna hati aku ingin lari
apa nak difikirkan lagi
kata hati kau lari..lari..

Namun dari sudut kecil
hati aku berbicara
jangan kau lari
kerna makin jauh kau lari hanya penat kau dapat
makin jauh kau tuju dia tetap mengejar
makin jauh kau pergi dia tetap mencari
usah kau lari

Aku termanggu sendiri
nak ku lari?
tidak lagi
aku perlu sendiri mencari ketenangan yang hakiki
penuhi hati dengan zikir Ilahi
dan mungkin apa yang pasti
aku harus bangun lagi bukan untuk lari jauh
tapi untuk lari mendapatkan
KEREDHAAN ILAHI
agar hidup aku lebih beerti..

Thursday, October 7, 2010

"Erti Hidup Pada Memberi"

Orang kate, masa buat preparation ke gerbang perkahwinan ni hati munge2..mcm pic kat bwh ni?? tp nape aku rs mcm tak jeee?? br nk munge2 sat, ade je yg rampas munge2 tuh..apakah itu yg dinamakan dugaan b4 kite nk mendirikan masjid mcm yg org ramai ckp tuh?? maybe lah kan..maka bersabarlah..sesungguhnya Allah bersama-sama dgn org yg bersabar..someone said that "erti hidup pada memberi" jgn sekali-kali memberi dan mengharapkan balasan! wahai hati, ingatlah bahawa setiap manusia itu tidak sempurna sifatnya sempurna itu hanya pada Allah dan RasulNya. Makanya, jgn sekali-kali berharap kepada makhlukNya, semestinya kita berharap hanya kepadaNya..


peringatan lebih khusus buat diri sendiri...tp nasib aku taklah seteruk mana kan~

Sekian!

Monday, October 4, 2010

Sudah Oktober?

Semalam aku jalan meronda KL tak hengat! sbb kelas kensel..fuhhhh! lega yang amat..! Siap telpon member2 menanye ade tak open haus? aku nak dtg..
tp malangnye tiade jemputan open haus utk aku..cian tak? isk! makanya aku pon carik la aturcara utk isi ari aku dgn aktibiti berpekdah..antaranya - berkhidmat utk Seri Paduka Baginda, buek muke tak malu pegi umah org, melepak dgn mamat cina kat ZEN (penat aku layan borak tp tak dpt diskaun..cis!), telpon geng power rangers ajak karok tp pas 2 lagu aku blah..sambung lagi berkhidmat.. Member nyanyi sowang2 (mula2 rs kesian tinggalkan die sowang2..dahlah aku yg ajak die karok.  Tp rupenye die seronok dpt konker nyanyi puas2.  Ceh!)  Then pegi lowyat plak..terbang 70 hengget beli charger laptop...rsnye staun skali kot aku pegi lowyat nih..seb baik ade member yg jadik peminat setia lowyat..mamat ni ala2 lowyat bergerak..tuh yg aku lantik menjadik penasihat aku tu..kalu tidak, harammmmm aku nk pegi lowyat! fening!

tapi..apakah relatednye cte aku ni dgn tajuk entry?? sebabnye..bile je sampai rumah, tetibe aku teringat..Oktober sudah?? - gelap. sunyi. senyap.


sekian!