Nuffnang Adds

Tuesday, November 1, 2011

November already..???

homaigoddddddddddddd....!!

panic attack..??? ahahaha. takde pon. takde panic2 attack nih..well, i'm kewl...kehkehkeh.

ye la tuh syahizwa!!

p/s : bahagianya dgr qaliesya asik panggil2 ummi. haha. akak aku ckp, tdo malam pon sebok pggl ummiiiii....owh, i'm melting! actually, qaliesya adalah my niece, baru setahun 5 bulan :) hehehe

taaaa!

Thursday, October 27, 2011

Setahun berlalu..

Hello everyone!

Last year pada tarikh ini 27 Oktober 2010 aku post entry ini.  Kalau kome nak baca, kome baca lah.  Anak2 ummi, hari ni ulang tahun kelahiran nenda kamu yg ke-54 tahun.  Hari jadi ummi dgn nenda selang sehari.  Lusa hari lahir ummi pula :)

Alhamdulilah, tahun ni berpeluang sambut birthday dgn mak..mak I dtg KL :) weeeeeeeeeeeeeeeeeeee!  tahun ni takde la bunga mcm thn lepas. Tahun ni ani bagi periuk ikea yg mak nak tu je yeh?? alamak, gambo periuk tak amik pulok.  Semoga emak dipanjangkan usia dalam keimanan dan dimurahkan rezeki dalam ketaqwaan.  Smg jgk, emak sentiasa sihat n boleh la selalu masak yg sedap2 utk anak2 mu yg molot beso2 nih.  Nampak tak simboliknya periuk di sini?? hehehe

Mak gembira benar sbb dapat khatam di hadapan kaabah katenye :) - umrah 2011
Ya Allah, bahagia kan hatinya..gembirakanlah dia.  Kurniakan kepadanya rezeki yang banyak lagi halal, Imam yang benar, Kesihatan yang elok, Ilmu yang bermanfaat, Kecerdikan yang tinggi, Hati yang bersih dan Kejayaan yang besar. Aminnnn.

Selamat hari lahir emak.
Salam sayang sebanyak buih2 di lautan!

 

Monday, October 24, 2011

Less than 30 days..

harap2 semua yang dirancang berjalan dengan lancar dan diberkahiNya.
semua kesedihan, kekecewaan harus ditolak tepi.
org kate, dugaan bertunang.
tambah2 pula, harinya semakin hampir.
dugaan maha hebat. 
syaitan2 durjana sedang berusaha keras mencucuk jarum. 
menghasut anak adam supaya tidak teruskan niat mendirikan masjid. 
pergi jahanam dgn syaitan2 itu. 
akan ku pastikan 'kau' meraung berguling-guling di saat ijab dan qabul ku nanti!

Dear friends who read this, please send us your doa's. 
Hopefully, the happiness will be reserved for us. amin..

Thursday, September 29, 2011

Masih mahu menulis sebenarnye...

Entry pemberitahuan bahawa syahizwa masih mahu menulis sebenarnya.

Tapi masih lagi kaku jari-jemari di atas papan kekunci.
akal dan otak tak henti2 memikiri.
mungkin suatu hari nanti.

Aku bakal meniti hari-hari yang tidak pasti.
tetapi aku meyakini.
segala itu ada hikmah daripada Ilahi.

Salam 1 Zulkaedah 1432H :)

Friday, August 12, 2011

100 days to go..

"Sian blog ko tu..meraung2 minta dihapdate…"

*LOL*
aku nak gelak guling2 baca email ni. u know who u are. aku tatau la ko perli ke ape ek.. tapi, apa yang boleh dibilang, ade banyak blog dkt dunia maya ni  yg very informative..semestinye aku punya tidak. i know. i know. heeeee.

so, takkan la org nak tunggu sgt aku hapdet entry2 baru..ye tak?? jadi, aku percaya kamu hanya perli aku. titik. huehuehue (^_^)

okayh, back to the title. 

100 days to go..

dulu2, time upsr, pmr, spm..korang ade tak buat jadual atau list 100 hari lagi. contohnye macam ni :

UPSR
100
99
98
97
96
95
(dan seterusnya....sehingga)
3
2
1
(jeng..jeng..jeng..UPSR..takotnyeeeee!) <---- ini aku reka. lupe dulu letak ape. heheh

lagi satu versi ala2 kalendar maju sikit bile dah masuk pmr, spm kan..gini :

PMR
1/2 hari lagi. <--- stp hari tukor nombor je. "hari lagi" tu menten je. ahaks.

aku ade. pmr pun mcm tu..spm pun gitu gak. buat kat kertas cantik2 pastu tampal la kat tepi gobok ke..kalau kat ostel letak kat pintu loker dan bilik prep.  ha ha itu aku. kunun nye nak jadik pembakar semangat la kunun...spy blajar lebih gigih. result gempak?? nan adooo..!! haha tapi takpe, janji semangat ado..ko ado?

now, setelah tinggalkan bangku sekolah pada 2003, aku kembali lagi countdown utk 100 hari pada tahun 2011 ni. (ce kire bape umor aku skang? haha) tapi peperiksaan kali ni lebih mencabar. paling complicated. permulaan ke alam baru. membabitkan hidup aku dunia akhirat. *sambil mata kebil2*

100 hari lagi sebelum diijab kabulkan. 

seram ke tak? ke biasa2 aje? 

tak seram ke bile pikirkan raya taun depan ko tak dpt tolong mak ko kemas rumah, buat kueh raya..tak dpt cium tangan mak abah ko pagi raye..?? taun depan malam raya n pagi raya ko berada di kolumpo  yg suasananya lengang boleh guling2 atas jalan raya?? (okayh mmg sadis. ce bg contoh lain. maklumlah bulan puasa, jadik ingat raya laaa)

ermm...tak seram ke..mak mertua asik usha ko kt rumah buat ape. bagi anak die makan ke tak..asik ngorok je ke tak..pandai siang sotong ke tak..adoiyai. lagi seram bile kite tak mampu nak zahirkan taat kepada suami? sanggup paksa suami belikan henbeg yg harga sama dgn 1 bulan gaji suami! bile tido tak dapat redha suami kemudian mati. tak cium bau syurga..nak? haaaa. mesti lah seram kannnn. ha ha. *watak di atas hanya rekaan. sesuai utk menantu yg dapat mak mertua serupa ibu mertua kasim selamat. takde kene mengena dgn bakal mak mertua aku. mak mertua aku baik. henbeg mahal pun bukan aku. aku pakai henbeg murah je. sotong pun aku pandai siang. ehem*

100 hari lagi..

mencari cinta yang halal. Insyaallah di dunia dan akhirat.

bukan cinta hakiki. hakiki itu hanya cinta kepada Ilahi. Tapi halal. lebih seswai.

Fasa 1 bulan Ramadhan dah melabuhkan tirai. sekarang dah fasa ke-2. jom doa banyak2. smg doa yg dipohon mustajap. fasa ke-3 dah nak hampir.  kejap je masa bejalan time bulan puasa ni..so, carik cinta yg halal tu carik jugak. lailatulqadar jgn tak carik pulak...
saya tak ponteng puasa. anda bagaimana?
Salam 12 Ramadhan! ^_^

Friday, July 22, 2011

jom countdown?

Assalamualaikum.

Hari ni ari jumaat, terasa nak menjenguk blog syahizwa ni ;)

Sejak akhir2 ni, ada org yg comment pasal blog ni, psl tulisan aku, pasal kesalahan ejaan, dan lain2 lagi. bukan sowang 2 pulak tu, tapi tak pulak ditinggalkan comment kat comment box.  Terima kasih di atas keperihatinan anda2 ye.  Anda sangat baik hati.  Tibe2 terasa, ade jgk ke silent readers?? hahaha. okey, tak kelaka.  

Dah nak masuk ramadhan, dah genap setahun blog ni, aku start berbloging ni since ramadhan taun lepas, mulanya terpikir nak buat diari ttg diri sendiri secara digital, jadik senang anak2, cucu cicit aku nanti kenal sape ummi dorang, sape tokwan dorang. he he. ngada kan!?

Okay, tajuk kat atas aku nak cakap pasal countdown.  Bukan countdown nak naik pelamin. Itu lagi 121 hari. Insyaallah kalau takde aral melintang tiba lah hari bahagia tsbt.

Tapi ada hari yang lebih bahagia, iaitu Ramadhan ;)

Allahumma ballighnaa fii Ramadhan  (ya Allah sampaikan aku di bulan ramadhan)

Ada lagi 10 hari sebelum tiba hari tsbt. jom kite berebut?  

Hari ni hari jumaat. senyum ;)


bai!

Monday, July 18, 2011

why?

why? why we tend to sakiti org yg kita sayang? 

kata sayang, tapi ko biarkan dia "sakit", 

ko siap tambah lagi luka2 yg sedia ada. 

ape kes? kate sayang??

tipulah!

sbnrnye ko tak betul2 sayang! 

tak mungkin itu dinamakan sayang.

Rasullullah s.a.w sayang isteri2 nya, sayang ummat2 nye. tak penah pun dia menyakitkan hati?

jadik, kalau ko kate ko sayang, itu tipu. 

ko tak betul2 sayang okeh!

ok, bai!

Wednesday, July 13, 2011

Random thoughts

fuhh. fuhh. tiup habuk katenye..
lama gile kot tak hapdet belog? tuan tanah sebok sikit.
balik dari bandung aritu, terus gigih buat persiapan kawen.
now, almost 70% dah settle. cuma fulus je keluar mcm air. haihs!
moga2 dimurahkan rezeki di samping keimanan dan dipermudahkan olehNya! amin! nak tayang2 gambo wedding preparation tak ghajen. blog ahkak tak layak dipggil blog b2b ye hadek2!

ok, skang tga mood nak carik tempat bercuti kt lokasi lain pulak. almaklumlah . i ni ada taik lalat di kaki. Even lama lagi tarikhnye, gigih jgk lah survey. terjah2 blog org sana sini. gain experience. dari satu belog ke belog lain. voley gitu? tak kesah la kan. janji ada info dan buat homework sebelum ke mana2. thats why la. i tak suka pakai pakej2 yang mahal tu. baik i buat homework je uolls. lepas tu pergi sendiri. lagi puas. heheh.

korang doa2 lah lepas ni, ahkak ghajen cite pasal masak-memasak ye. wisau jgk nih, nak kawen tp skill masak2 tak asah lagi ni. isk. nak kate tak gheti, gheti. tp jarang2. so, ko tak gheti2 lagi ke syahizwa nak rajin masuk dapur?? tapiiiii. sape nak makan? itu yg i stress.

pasal wedding dah. 
pasal bercuti dah.
pasal masak pon dah.

xde ape lagi nak share. setiap hari seperti hari2 biasa. cuma berdoa untuk menjadi insan yg lebih baik setiap hari!

selamat hari rabu. arini i pakai baju oren. aummmm..!!

Thursday, June 9, 2011

Telan je lahhhh..


Sakit, tapi tak terubat.
Marah, tapi tak terluah.
Baikkah utk kesihatan?
Biarlah, biarkan. Mungkin ini balasan terhadap kejahilan.
Tidak sesekali membiarkan diri MATI bersama-sama kemarahan.

Salamesraabadi~

Wednesday, June 8, 2011

A Special Trip

Hi there..!!

ingat lagi tak aku penah ckp pasal 'a very special trip' tuh??

aku ke sini lah :


tankuban parahu, bandung...! weeeeeeeee!

best, berganda2 best trip kali nih! 

kalau nak baca lebih2..

sila ke belog  

makcikintan

okeh??

till then~

Monday, May 16, 2011

E-day 30 April 2011

Salam ketemu.
(sambil bergamelan..)

aku tahu, dah lama berlalu majlis ini. mungkin org pon sudah lupa. tapi, ucapan tahniah atas pertunangan masih diterima. jadi, tak lah lama sgt kan. masih baru lagi menjadi tunangan orang. ehe. baru 17 hari kan..! haha..eh baru 17 hari rupanye ;) okay, since aku belum lagi dapat gambar2 yg bermutu tinggi *hagaknye lahhh*..sbb aku tak hire pon official photog utk majlis ini. hanya berikan sepenuh kepercayaan kepada adik lelaki yang mempunyai minat dlm fotografi ini utk merakamkan gambar2 spjg majlis. tapiiiii..! haih! tak taulah apa hasilnya. sampai sekarang belum lihat batang idung. grrrrr..takpe2 br 17 hari kan! heheh.

so, kerana tidak menyabor lagik utk upload pix, aku hamik jgk lah gambo2 dr camera2 henpon org len. haha. jgn mara makcik intan dan wawa, anda sangat berjasa ketika majlis ku berlangsung, maka akan aku abadikan gambo mu itew dlm blog haku! (^_^)

kalau korang nak tau, baju songket bunga tabur yg aku pakai tu..adalah baju kawen mak aku 30 tahun yang lalu..! serius tak tipu! aku cuma alter sikit tang lengan baju kasik panjang sikit sbb agak senteng. then aku cover dengan manik2 n labuci. yang lain2 masih maintain seperti dulu..! syahdu je mak aku tgk aku pakai baju die setelah 30 tahun..hehe tercapai jgk hajat aku, nak pakai baju mak ;) saye shukew..! maka, baju aku itu lebih mendapat perhatian daripada aku. hahaha. yg penting, save bajet pon ye jugak!*senyum*

cuma satu je..*aku tau korang mesti ckp...eeee nape mekap die ni cani???* haih..itu mmg satu hal. ilang terus wajah sebenar ku..! actually, aku prefer make up yg simple but sweet.  yang masih diri aku. since aku bkn org yang gemar make up, apa lagi buat make over, yang cuma sapu lip balm sahaja dan bedak nipis ke ofis atau ke mana sahaja, kerana keaslian adalah paling utama bagi aku. ecehhh. unfortunately, that MUA put on that kind of make up on my face! dan bulu mata palsu yg over itew..uwaaa..mak mcm nak buat show uolls..! *faint* ayat MUA tu lepas membedil muka aku "shira, u cantikkk sangat macam siti nurhaliza, yang penting u kena confident ye dear..ingat, confident..senyum aje" itulah agknye padah bile kite hire 'adik2' utk mekapkan kite kottt?? *insaf*

tp, alhamdulilah..majlis sgt smooth. cuma ada lah cacat cela di mana2. kate org, mende2 mcm tu biasa. sgt biasa bagi majlis2 spt itu. molot tempayan kite boleh la tutup tp molot org kite takleh nak control. jadik kawan2. kite jagalah molot kite masing2 yerr..harusss! plus, tiada apa yg sempurna melainkan Dia.

hokeh hakak2 abang2 anak2, maduh2! mari kita layan gambo je la k..

taraaaaaa! aku versi bermekap tebal!
gelak sakan. aku pon tak sure sebab ape gelak lagu tuh..buruk benor kot ;p
warna2 basic. pink for me, and blue for him. hantaran biru itu, aku gubah sendiri. harap maklum. haha ;p
ini lah makcik intan. haha.
ehem..ini bakal mak mertua katanye..gegel jugak uollss time sarung cencen tuh..ingtkan leh cool jep. euww..melihat mekap.
haaa..! tidak dilupa, tunangku. malu sungguh katenye. kene naik pelamin. jadi, muka harus di cover. haha.
oh ye! hand bouquet itu juga aku DIY sendiri ye hadek2 hakak2. kul 2 pagi taw baru i dpt siapkan hantaran termasuk hand bouquet itew! eh2 dah mcm blog b2b plaks..amponnn! heheh.

okay, itu sahaja antara gambo yg ade dlm simpanan aku. gambo2 tetamu lain plus mak dgn abah sbg org kuat masih dinantikan..kalau aku rajin, aku upload..tp nmpk gaye nye mcm tak rajennn jek. heheh.

sekarang tga buat preparation for a special trip with dua org hamba Allah ini dan ini.

nantikan!

sampai bertemu ;)

Monday, May 2, 2011

Teaser..

Ecece tajok...hehehe..sabo yer..i kasik teaser dlu..blom sempat nak upload pix bnyk2! (^_^)



Sampai bertemu!

Tuesday, April 26, 2011

Gob - meeting the clients

Maduh2..!! babuk2, babbe2!! *speaking bhs org asli temiar sket. eceh.

Mari aku perkenalkan clients aku.

Aku baru kuar hutan. ke perkampungan org asli di Gua Musang. jauh pedalaman. pos org asli paling jauh katenye..masih belum tercemar. hanya sedikit aktiviti pembalakan secara halal. Pos Gob. aku tak pasti knp nama nya begitu. Org kg tu yg bg nama.

Sangat best hokeyyy..! tidak kusangka..! (^_^)

Cuma, time pergi sana..agak cerah. tapi balik je..mendung..! uwaaaaa!! tapi takpe..hitam2 si tompok manggis. walopon itam, dalamnye manis. ko ado?? nan adoooo! buweks ;p

Sgt adventure, tp best. punyelah saya shukew..! 8 hari rasa sgt sekejap. hilang segala masalah bile ddk dalam utan nih. tp bile balik je kolumpo..haaaa..segala stress menyerang! xpelah..hidup kene teruskan ye tak? ;p *agak skematik di situ.

okay, mls nak cite bnyk2. let the photos do the talking..

berakit. sangat gerun sbnrnye time kt jeram. tp kene la control macho kannnn!

ride on...! 
ha..baby tu namanya Noraini. sian kulit pp die..bnyk rashes. terkena jangkitan maybe. mak die tu..umur belas2 je tuh! mude gile.

dorang sgt seronok. time sukaneka.

seronok bile tgk dorang seronok! (^_^)

rumah dorang nih, walopon tga hari bute..tp sejukkk je uollss..

rumah semua sejenis je yg beza, saiznye ye puan2..

ni 4wd yg aku naik. sgt cumel kannn pakai bedak..kehkeh

ni balai sewang. malam2 kitorang bersewang kat sini. smpai ade yg naik sheikh uollss..i tak lah, seb bek selamat. ehe. tp xde gambar. sbb tidak dibenarkan ade flash. mcm2.

dalam perjalanan...

menemui si kecil ini..di kg seberang sungai..malu sgt2 die. sweet kan??

sgt chumel kan? siap pakai tempok lagik yg atas kpala tuh. dorang pandai jgk melawa. ade siap ber blusher lagik!  heee.
haa..kan? bersanggul lintang bagai. heheh
yg lelaki, dgn aktiviti menyumpitnye!



nyaman je kan?
finally, pose maut utk uolls..sile double click utk tumbesaran gambo. hehehe

itu lah client aku. the original people (",) 

majoriti dorang tidak ade agama. masih berkepercayaan animisma. ada jgk yang terpengaruh dgn kristian.  Dorang semuanye baik2 belaka. smg suatu hari akan ada Nur yg dpt menerangi hati mereka. Aminnn..

now, im back to KL.

3 days to go..

doakan segalanya berjalan lancar.

sampai bertemu~

Friday, April 15, 2011

14 hari

demam selsema.

selsema sehingga sakit kepala.
sakit tidaklah sehingga mengerang kesakitan.
kesakitan yang aku alami, hanya aku dan Dia yang mengetahui.

tidak selesa.  tapi masih bersyukur, kerana masih ada.

lagi 14 hari sebelum sebentuk lagi tersarung. tetapi masih hingar dengan tugas. bingar dengan bebelan.

tetapi tetap bersyukur. kerana masih diperlukan, masih dipedulikan.

sampai bertemu.

Thursday, March 31, 2011

Pertunangan

Lama dah tak hapdet blog nihhh..hampir jadik blog tinggal gayenye. Tp naseb bek tuan tanah nye masih ade semangat hari ni. 

Itu pun sebab bile tengok2 kalendar, genap 30 hari lagi tuan tanah blog syahizwa ni nak bertunang. Hehehehe agak gedix di situ.

Okeh, cite sket la bab pertunangan ni yek. eh bukan aturcara pentadbiran majlis tunang aku nti tu nti..tp serba siket psl pertunangan  almaklumlah aku ni tak gagah nak creat blog b2b nih.  Syg sgt blog syahizwa nih..ececeh.  Dolu2 aku selalu tgk sepupu2 sedara mara kawan2 aku bertunang. Siyes, dah tak hengat bp kali aku attend majlis tunang. Sampai siap jadik pengapit masa majlis tunang pun ade! Tunang pun kene ade pengapit ke?? hermmm.  Setiap kali aku attend majlis tunang,  aku konfiden bhw itu adalah majlis adat.  Adat melayu yg tak ditelan zaman.

But the thing is, pertunangan itu mmg disyariatkan dalam Islam dan ianya dikanun dalam undang-undang.  Begitulah.  Kenapa disyariatkan dalam Islam, knp dikanun dalam undang2? korang carik la sendiri.  Banyak sgt sebab nye.  Bukan tak boleh taip pjg2 tp aku agak lemah tenaga batin arini.  Maybe lately ni bnyk sgt berpikir.  Pokoknya, pertunangan itu bukan mende main2 ye habang2 hakak2 hadek2.  Ko nak tunang, pandai2 la ko pikir yg ko dah yakin ko nak bertunang dengan sipolan bin sipolan.  Ni tak, dah tunang buat majlis grand2 pastu tibe2 tak serasi. Eh eh.  Tp sekirenya die mmg bukan jodoh ko walopon dah tunang sekali pun, contohnye dalam tempoh bertunang tu tibe2 psgn ko tu disahkan mengidap penyakit merbahaya yang boleh memudaratkan pasangan di masa akan datang, itu xpelah..ini tak, jumpe yg lebih hot sket..sng je nak putus tunang.  Ape lagi, see u in court! hamik ko! bayar la segala tok mak nenek perbelanjaan yang dah dibelanjakan ke atas ko ;p

*isk tibe2 aku emo pulak*

lagi 30 hari aku jadik tunangan org. eh agak gedix lagi di situ. amponnnn!

perasaan? "mcm2 ade sebenarnya. bercampur baur.  gembira bahagia gusar.." *mcm lah ko kesah perasaan aku kannn..utk sebentar, kasik chance aku jawab ala2 artis hokeyy..!*

Semoga Allah permudahkan segala-galanya.  Semoga Dia merestui keputusan aku dalam menjalinkan ukhuwah yang lebih kukuh sesama Islam. Amiinnn~

footnotes : nti aku hapdet pix tunang eh. wakaka. sebulan lagi kottt..

k, bai!



Tuesday, March 8, 2011

lewat!

tarik napas dalam2! huhhhhh~

syahizwa ini juga manusia biasa.  tidak terlepas dari kesalahan. setelah 4 tahun aku bekerja. inilah pertama kali nya. tak pernah pun sebelum ini. maybe disebabkan itu jgklah aku sangat terkesan..! sile muhasabah. arini, aku clock in pukul 

8.08 pagi..!! merah!

ingatkan semalam akan jadi paling lewat. 7.59..rupe2nya tidakkkk ;(
ok, meh sini aku cite..exceli, aku teringat kata-kata makcik intan yang sangat terkesan di hati iaitu perkara asas yang wajib dalam kehidupan iaitu makan, pakai dan tempat tinggal. die ingat lagik tu Cikgu Jaharah ajar konsep kemahiran hidup katenyeee..now i've manage to find a new room to let. dah pindah pon. malam semalam aku tidur di tempat baru. boleh laa..nyenyak jugak. termasuk ini, dah 6 kali aku pindah tempat tinggal!! *jangan panggil aku nomad hokeyyy!* dan pernah jugak aku 'homeless'. sob..sob.. *pergi kau dari sini toksah ko purak2 nanges di sini..shuh2! - imejin ibu mertuaku puleksss..!

"Jgn pikir masalah itu sebagai masalah. pikirkan masalah itu sebagai cabaran" Rancangan Dari Mata Ke Hati - Prof. Dr. Muhaya. kata2 semangat Prof Dr. Muhaya itu aku jadikan pegangan setiap kali aku melangkah mencari tempat tinggal. omg!..i love her..!!. maka, Alhamdulilah..ketemu jgk. agak selesa dan harga berpatutan *almaklumlah kt KL ni mana ade yg murah. ye tak?*

kata2 makcikintan juga buat aku rasa tercabar. isk. toceh2. ketika semua orang menolak aku, dia tidak. hanya dengan mendengar dan mengungkap beberapa ayat. dia telah membantu aku n support aku. ecececeh. *kembang idung la tuh! haha ;p selain die, opkos la mak dgn abah aku. itu takyah ckp pon org tau..mak pak aku walopon jauh, tp...rasa dekatttt shj..! jauh di mata dekat di hati konsepnyerrr...

ha..itu salah satu kekdah living skill ye hadek2 abang2 hakak2 anak2 ummi sekelian..kalau ckp je tp tak bergerak tak usaha tak guna jugekkk..! - sendiri terasa. aku lah tuh. sekarang tidak lagiii..

now, kite cite pasal lewat pulak. disebabkan apa? lewat disebabkan keadaan sekeliling atau diri sendiri. patutnya kita jgn mengharap kepada orang lain. -aku jgk lah tuh!ampeh btol! 

pttnya bangun pagi2 siap2 mandi solat bagai. then terus kuar rumah. takyah tunggu2 org. ok, masa bergerak ke LRT station, jalan kaki dari LRT ke SDB. agak2 sempat tak 15 minit?? tidaakkkkkkk! kalau lencun sekali pun baju aku sbb berkejar ke opis, tetap tidak sempatttt...! LRT benti 4 kali. sekali benti amik masa 1-2 minit. kali dengan 4 berapa?? jarak perjalanan pulak berapa?? sile kira sendiri. kaki aku yg melangkah pakai baju kurung  biru pagi ni juga berapa kilo sesaat? aigoooooo!

pokoknya. pengurusan masa jugak aku kire sebagai living skill..makanya, sila asah asas kemahiran hidup anda syahizwa..
  
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
  1. Demi masa.
  2. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian,
  3. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

k, babai!

Friday, March 4, 2011

wes mangan urung??

wess..wess..(ini bahasa jawe bg yang tidak memahami)

Entry kali ini menggunakan kata nama 'saya'. lebih sopan kununnye.

Sejak malam kelmarin, saya kurang sihat. badan lemah tidak bermaya.
setelah menelan panadol beberapa bijik jugak tidak kembali sihat.
emak bilang saya kurang makan, sbb tu khasiat di badan tidak mencukupi kadar sepatutnya. telan panadol, tp perut kosong. bleh ke?

iya, betul. saya mmg kurang makan lately ini. kerana selera yang tidak menentu hala. kepala ligat memikirkan bermacam perkara.  maka pada hari ini, saya telah memulakan kempen pemakanan sihat dgn banyak. sedari dari rumah lagi sejak pagi.

menu :

7.00 am - cereal + susu coklat dutchlady, dadih & orange juice
10.00 am - saya ambil sedikit nasik goreng (dalam 3 sudu je), pulut kuning +rendang ayam & buah betik
12.30 pm - makan pula nasik ayam complete dgn air sirap
2.15 pm - masa utk vitamin C & E

ini belum masuk menu utk dinner.

maka nya sekarang saya sudah kembali gagah perkasa. Alhamdulilah..

kembali semula tenaga batin saya.

k, bai!

Wednesday, March 2, 2011

hair removal

tajuk takde kene mengena.

aku rasa gelap je tgk layout yg itam itew. so, aku remove.
aku bosan tgk widget yg bergerak-gerak itu. rimas. so, aku remove.
jadiknye, jam yg transperen itu jgk tak kelihatan jarumnye. so, aku remove jgk.

now, putih. bersih. nyaman. aku sukew.

k, bai!

Monday, February 14, 2011

Selamat Ulang Tahun Abah!


13 Februari.  Hari Ulang tahun ke-54 insan ini. Abahku yang ensem tak hengat..! ececeh..kalau dolu2..stp ari pagi dah petang mesti abh pggl aku "Ni....(aku la tuh) meh sini cium abah.." aku pon dengan terkedek-kedek malu2 tenggiling datang kiss bpk aku nih..! tp skang die dah tak pggl aku lagi dah utk cium die..aku je yang ngadew cium die..aku penah nampak abah nangis sekali je! bile aku konvo, pas turun pentas tu, terus pegi kat die then cium pipi die..n masa tu, mata die merah menahan tangis! ohh abah..!

Siapalah kami tanpa abah! selalu gak terpikir, kalau aku kawen nti, mampu ke suami aku nti amik tanggungjawab abah ke atas aku? sangat banyak hokehhh..! penasihat dari segala hal. orang yang sangat dipercayai. hati sangat baik walopon kdg2 garang yg masih dalam kategori tidak keterlaluan.

Semoga abah beroleh kesihatan, rahmat yang melimpah ruah daripada Allah swt.

Selamat hari lahir En. Abd Razak Md Hassan!

nota : xsengaja terhati tisu taip entry nih..!

Here the pix!

CNY holiday..!

 
scenery dari jendela kamar kami ('',)
penuh gambo!
ca penat swimming..lastly, lena dibuai angin sepoi2 tp laut
insan2 kesayangan! muahhh!
baik laki bini anak muke semua potostet.kannn!
Pak long agak berjiwa penyayang dgn kanak2. tapi gf pun blum ado. rekemen??

sama kan muke derang...??
"hakak busy hokehhh"
Naseb baik gambo ai yang bergebang takdo.  kalau takkkk..aku bakor camera sponsor nih! hisss..anyway, this time ktorang kat Impiana Resort Cherating.  Maybe next time kite book Legend awal2 kay tuan sponsor..!


k. bai!

Tuesday, February 8, 2011

Blogwalking vs CNY

Recently, aku tak banyak idea nak menulis.

so, aku more into blog walking.  gembira melihat kegembiraan org.  sedih menatap kesedihan.  rasa kehilangan bile tiada new updates dari org yang disegani.

*selain itu, sebok jgk mencilok idea org. 

senang cite, bercakap dengan blog lebih seronok daripada bercakap dengan orang. haha. bleh gitew?

by the way, aku balik johor for CNY.  setiap taun mesti balik for CNY.  so, aku telah melapangkan masa yang ada untuk bersama family terchenta utk bercuti ke cherating.

abah
emak
abang rizal
akak
abang arm
apit
fiqa
n qaliesya

total family members : 8.  Termasuk aku 9. pastu seploh. sebelas. doblas..dan...kire sendirik!

dolu2 kami beradik 5 orang sempit2 dalam kete dengan mak n abah selalu gi cherating.  walopon sempit tetap girang hokeh...! pastu slow sket..lama dah tak ke cherating. ade lah beberapa tahun.  since aku masuk asrama kot. trus stop.

skarang dah ada 2 orang baru, lebih seronok n meriah! 

tp bile teringat zaman kanak2 dlu, lagi best! rindu bile abah ncang kat blakang masa kat laut ngn swimming pool sbb aku ni rendang. rindu bile mak selam kan aku kat dalam air sampai aku pandai berenang..eceh!

dlu, selalu gi makan kan kemamang. aritu bile pegi sana lagi, make kat masjid geliga..sotong seko yg tak bape beso tuh RM8 seko! isk isk isk..dasat botoi Mesia!

unfortunately, tak dapek den nak upload gambo.  walopon fenat jugak la berposing sakang dpn dslr kat sane.  cameraman bz sangat bile balik dr bercuti. so, blum smpt nak transfer gambo next top model tuhhh..next time insyaallah.


till then. bai!


Friday, January 7, 2011

SERIUS

S.E.R.I.U.S.  hari ini aku akan menulis dengan serius.  harap maklum, SERIUS.

sekarang ini aku sedang dalam perancangan dan persiapan untuk menghadapi hari mendatang secara SERIUS.

semoga segala yang aku kerjakan dan langkah yang aku ambil direstui bukan sahaja oleh mak pak aku, tp jgk kawan-kawan kesayangan aku.  Ini juga SERIUS.

dan yg paling penting adalah anugerah yg paling besar yang aku harapkan..iaitu Rahmat dan Redha Allah.  Ini saaangat SERIUS.

hidup ni mesti kena SERIUS. nak buat apa-apa pun kene SERIUS. ini nak membina masjid, lagi lah kene SERIUS.

doakan kami secara SERIUS.

nota kaki : di pagi jumaat yang mulia ini, menerima perkhabaran perginya ke Rahmahtullah seorang kenalan di tempat kerja lama dulu.  Semoga roh Allahyarhamah ditempatkan bersama org2 yg beriman. Alfatihah.

salam hari jumaat!

Sunday, January 2, 2011

Its your 28th birthday...!!

Selain mak aku nyer birthday n abah n aku sendirik, bkn calang2 org tau yg leh celebrate birthday kat belog syahizwa ni taw..!! *apakah kekdahnye celebrate birthday kt blog?? kehkeh..

"Anak2 ummi, hari ini 2 Januari 2011..hari lahir insan yang sangat istimewa tau..insyaallah anak2 msti tau siapa insan istimewa itu..kannn..??? hehe..hari istimewa utk org yg sgt istimewa.." **bp bnyk istimewa daaa (haaa..kan lagik sekalik??tamo sbut lagik!)

So, mmg tidak dpt disangkal lagik,die mmg sgt spesel!! si Elia jejariruncing tuh hengat die je ke yg leh pot pet pasal MIA die kat blog..?? hakak pon bleh taw..! cuma xmo over excited jek! *kunun2 kewl lah kan..ahaksss!* kalau tak paham sile abaikan! xkoser la nak promot blog org len..haha *dengki*

*kembali emo..konsep hati tisu taw..hari jadik org lain aku yg emo*

Ini adalah kerana, sehingga sambutan hari lahirnya yg ke-4 kali since we are together, this feelings still remain.  In fact, its stronger..from a day to another day..every single day..*terngiang puleksss lagu makin aku chentaaaa..cermin sikapmu yg mampu memasung hati...lalalala..ok, stop.

This year nothing special, cuma aku plan nak seprise kan die dgn pergi ke ibu pejabat tentera udara malaysia then bayor dorang utk kibarkan kain rentang tulih - happy birthday dear..!! will u marry me..?? haha. tipu. 

*kembali emo..sambil nak tayang tuan punye hari jadi*

ini hari lahirnya yg ke - 26 tahun =)
39 Restaurant, PNB Darby Park


tapi, itu 2 tahun yg lepas..hari ini adalah hari lahirnya yang ke-28 =))

Allah selamatkan kamu..

Allah selamatkan kamu..

Allah selamatkannn lahhhh kamu..

Allah selamatkan kamu..!

Semoga bahagia sentiasa bersama kamu..sang pemilik kegembiraan dan kegirangan..Semoga Allah perkenan segala permintaan..Aminnnn ya rabb...

Till then~