Nuffnang Adds

Tuesday, December 31, 2013

New Year 2014 & London Trip #2

Assalamualaikum..!

As today is our very last day in 2013, I would like to wish everyone :



2013 was a joyful year as I enjoy every single day in it. I'd like to end this year with Syukur, Alhamdulilah to Allah swt. 

Good bye 2013 and welcome 2014!

Rasa macam laaaaaju je masa berlalu. Macam tak percaya dah habis setahun!
Tapi..tapi..tapi..korang tolong lah percaya bahawa entry trip to London & Paris tetap akan diteruskan waloponnn dah bertukar tahun. Hihihi. 

Untuk entry kali ni I nak share pasal Bicester Village kat London. Tempat ni mmg jadi bualan orang Malaysia kalau pergi ke London. Ramai gak la org melayu yg kitorang jumpa kat Bicester Village tu. Tapi takde lah tegur2 borak bagai nak rak kan. Masing2 sebok shopping sambil kesejukan. Ktorang amik train dari Marylebone + Shuttle bus. Perjalanan amik masa dalam 1 jam lebih dari Marylebone.

Lets la the photos do the talking. Penat nak taip pjg2. 


Before tu, kite pekena kopi O dulu ye dekat apartment.

Ini stesen Marylebone. Dari St. James Park then find out how get to Marylebone ni then beli tiket train+shuttle bas utk ke Bicester Village.

Oh I mmg sukaaaa bunga! tgk bunga2 kat sana gewaaamm. Takyah simpan dalam chiller. Segar manjang.

Ini tiket ke Bicester village yg ktorang beli di Stesen Marylbone. Harga 22 pound sorang. Convert duit kita dalam RM120. Boleh laaa. Dah sampai London kan. Kene lah pergi. Gambar gegar2. Ampunnn!

I candid gambar En. Husben, dia candid I. Hehe. Suka nye pokok2 kuning2 kat belakang tu.. niceeeee!

Yeahhh..I cannot tahan my self to buy that Kate Spade! beza harga from KLCC RM1020 lepas dah tolak VAT! zassssss! i rembat satu. Tips: kalau nak beli barang, kat sana pergi survey harga kat shopping mall kat malaysia before bertolak ke sana. Kalau berbaloi sgt2 mcm yg I beli ni, go for it! :))

Haha En. Husben dah terlentok dah menunggu. Padahal sejuk gile. I lagi rela tggu org lain yg tgh shopping kat dalam outlet. Ada heater.

Kat sini jugak kite leh terus claim VAT. Takyah tggu kat airport.  Dapat claim lagi cepat lagi bagus kan. Kang tak pahal2 kat airport ade problem..melopong la uolssss!

Mak n abah kesejukan tggu shuttle bas kat sini utk ke train station n balik semula ke Marylebone.

Time ni act dah nk mghrib. Bayangkan ktorang spend whole day kat Bicester Village sahaja!

St. Marylebone n the train. Ok jom kite balik.

Ok, till then..be good ya..!

Tata!

Monday, December 16, 2013

Projek Melty Hershey

Assalamualaikum!

Hello darlingssss...! :-)


Before I sambung entry pasal London & Paris trip yg I janji tu..meh i cite dulu pasal projek 15 minit utk buat Melty Hershey last Saturday. Since blog ini blog i Sdn Bhd, so tak kesah la I update entry caca merba kan. Suka hati nak taip apa. Jump sana jump sini. Topik terabur2. Hehe.

En. Husben actually saaaaangat suka dgn melty hershey ni. Selalu order dgn kakak I. Tp sbb dah agak lama tak dpt stok sbb En. Husben bz dgn kelas dia, dgn travel lagi..kitorang tak dpt balik Johor utk re-stock melty hershey ni. Jadi i surrender utk buat sendiri. En. Husben mmg suka dessert. Kalau lepas makan mesti dia bukak fridge cari something sweet utk makan. Segala mende base chocolate mmg favorite! Sama dgn my MIL :-)  I pulak lebih suka something like popia, pisang goreng, karipap, etc. Savoury gitu. Eheh. I buat melty hershey ni folo my sister's recipe. Kalau google ade banyak versi. Tapi of course la I pilih yg paling kacang kan. I tak snap pulak bahan2 dia. Tapi uolls boleh google la so boleh imagine kan kalau carik kat supermarket. Mmg senang sgt!

Bile I post kat fb Melty Hershey yg I buat tu, ramai pulak nk resepi. So I decided utk tepek sekali resepi nye kat blog ni. 

Bahan2 nye :

  • 1 Kotak UHT Whipping Cream - I beli jenama Anchor for a better taste n..beli yg extra whip. Kunun nk gebu lebih la kan.
  • 1 botol Chocolate syrup jenama Hershey - I terpaksa beli botol besar sbb yg kecik dah abis. Malas nk carik tempat lain. Beli yg kecik pun dah cukup. Pakai tak banyak mana pun.
  • 2-3 senduk susu pekat manis - Boleh tambah lagi kalau nk lebih manis.
  • Biskut Marie yg dipecah2 kan - Boleh jugak kalau nk pakai oreo. Kat rumah mmg ade biskut marie. So hentam je la..
  • 1 Kotak Cheddar Cheese - Ini pun boleh pakai lain kali kalau buat lagi. Sbb banyak lebih.
  • Choc chip/ colorful sprinkle utk hiasan - Ikut suka kalau nk pecah2 kan kitkat ke tabur MnM ikut suka. I ade MnM je kat rumah. Belasah je. Tapi color MnM lama2 akan pudar sbb dia melt..utk kesan jangka panjang tak seswai k.


Ini antara bahan2 penting. Gambar ehsan En. Google.
  • Mula2 taburkan biskut yg dah dipecah2 kan dalam bekas. Ini utk lapisan pertama.
  • Dalam satu bekas lain campurkan whipping cream dgn susu pekat. Gaulkan pakai senduk je. Takyah kuarkan mixer. 
  • Then tuangkan adunan whipping ke atas biskut tadi. Senduk agak2 tebal mana yg kite nak utk setiap layer.
  • Kemudian letak kan choc syrup Hershey
  • Ulang2 teknik tadi sampai bekas penuh/tinggi.  Boleh buat 2-3 layer dalam satu bekas. (1st letak biskut diikuti whipping cream then choc syrup)
  • Last sekali parutkan cheddar cheese n taburkan choc chip / colorful sprinkle / MnM sebagai hiasan.
Dah siap!

Inilah hasilnye. I mmg folo resepi kakak I, tapi dia punye cantik lagi lah than mine. Janji rasa sama!and En. Husben suka! :D

Kalau nk buat dalam satu bekas yg besar terus pun okay..I saje buat dalam mcm2 saiz. Recycle bekas2 yg ade kat rumah. Plus, senang nk bawak pi rumah my SIL as buah tangan. Simpan dalam peti sejuk sampai dia keras sikit. Makan sejuk2. Mabeles! - kata En. Husben.

Ok sapa2 yg nk mencuba, sila cuba k..goodluck!

Kbai!

Friday, December 13, 2013

London Trip #1

Assalamualaikum..!

As promised, I nk update entry pasal trip we'olls ke London n Paris tu kan. Hehe. Seperti yang telah diberitakan kitorang transit kat Doha, Qatar before ni. Kalau nk tau cerita lanjut pasal transit di Doha tu klik sini.

Gambar2 ade banyak lagi kat dalam camera En. Husben. tunggu punye tunggu dia transfer gambar tah bile. Tapi I sendiri pun malas nk transfer gambar sbb tu suruh dia. hihihi. Okeh ni ade la gambar sikit2 from phone. Janji ade!Sebab takut lupa jalan cite so update je cepat2. Kitorang naik Qatar Airways Arrival di Paris, sbb lebih murah berbanding arrival di Heathrow. Dari Paris airport tu baru kitorang gerak ke London dgn train. Stay kat London dulu then baru patah balik ke Paris kemudian utk sightseeing kat Paris seterusnya balik Malaysia flight pun dari CDG airport, Paris.

Ok, 10 minit nk touch down, suara pilot berkumandang dalam cabin. Speaking french. Mmg sepatah haram tak paham lah kan. Nasib baik pilot tu translate English.  Hehe. Time dia ckp pasal weather kt paris je..riuh kejap cabin. 3 degree! Encik Husben terus kuarkan longjohn dia n pergi washroom. I dah siap2 pakai dah kat Doha. Nasib baik. Kitorang standby coat dalam hand luggage. Sebelum kuar dari cabin omputih tu semua sebok pakai coat/jacket. Termasuk la kitorang. Imigresen kat Charles de Gaulle saaaangat lah senang. Tak mcm cite2 kat Heathrow yg I dgr ttg betapa strict nye imigresen kat sana. Syukur alhamdulilah. Paling lega adalah bile semua bekalan selamat! hihi. Ini antara bekalannye :)


Ini di antara stock yg awal2 I pack. Ade lagi serunding daging, sambal ikan bilis, asam keping, garam, gula, megi, sardin semualah. Syukur selamat! hehehe

Sampai dalam terminal, cop2 passport terus je kitorang bergerak ke Terminal 3 utk catch train ke Gare Du Nord utk naik eurostar ke King Cross, St Pancras, London.  Dalam Terminal 1 CDG airport..berselirat escalator dia..dah rasa dah angin2 sejuk kat luar tu masuk dlm bangunan airport. Huhu.

Train dari Paris ke London dalam 2 jam je. Layan2 perasaan, dahhh sampai.  Gare Du Nord or Paris Nord dan King Cross di London tu kalau kat KL mcm KL sentral la..tapi lagi sebok. Kitorang nk pandang org pun dah tak sempat. Semua berkejar2 nk cepat. Maybe sebab sejukkkkkkk!
Ini tiket train dari CDG ke Gare Du Nord utk naik Eurostar ke London. 7.6 euro seorang, lebih kurang RM32. Dari airport ke Gare Du Nord dalam 25 -30 minit je. 

Us dah sampai Gare du Nord. Pic Last tu En. Husben bukan tdo tau. Mata dia mmg seksay. hehe.
Kemain bergurau senda Pak Razak dgn Cikgu Salbiah dalam eurostar Paris-London.


King Cross Stn, St. Pancras, London. Muka semua dah kepenatan. Sampai sini dalam kul 8pm waktu London.

Sesampai kat King Cross tu, semua dah penat dah. So decided amik cab je utk ke apartment. Jimat la jugak sbb ramai2 kan. 1 teksi dapat lah muat 5 org. Termasuk luggage yg beso2 bagak tu. Teksi london nampak mcm kontot. Tak sangka muat jugak.  Dalam teksi dpt la tgk malam kat London. Hectic. 

Apartment ktorang kat area Westminster-Victoria. Dekat jugak dgn Talfagar Square, Big Ben n Westminster Abbey..Masa dalam teksi tu cuba ingat2 jalan yg I dah google n hafal bangunan2 dekat2 area apartment. Hah jgn tak tau I dah travel dulu b4 semua org tau..hehehe. So senang la nk jmp apartmentnye. I yg bagi direction kat driver teksi tu. hihihi.  Semua deal booking apartment buat dgn owner online. 1 week b4 arrival kite bagi tau owner agak2 kite sampai kul bape. Then dia akan emailkan kod number dalam 4 digit utk masuk apartment. Its key-less apartment! Mmg takkan jumpa tuan rumah. I suruh semua org hafal kod tu then senang nk kuar masuk or sape nk balik dulu ke takyah susah2 nk tunggu2 kat luar..dah la musim sejuk kan.

Kitorang book apartment ni through http://lovingapartments.com/United-Kingdom/London. Mmg berbaloi! Yang penting boleh masak2. I dah siap2 beli online sabun Taharah utk samak then boleh pakai semua cooking utensil yang ada kat apartment tu tanpa was2. Insyaallah. Lepas cuci semua pinggan mangkuk I pun kuarkan la semua stock. Tapi simpan sikit lah utk di Paris nanti. 

Ini la apartment nye, Chadwick St apartment. Kalau ckp dgn drebar teksi, sebut Hosfrey Road. Semua tau sbb dkt dgn stesen tv dorang, channel 4. Nmpk mcm beso kan. Tp kecik je. Omputih kedekut space weh. hehe. Tapi mmg complete. Siap washing machine semua. We'olls cuci baju ari2. Then Sidai kat heater. kejap je kering :)
Ini tingkap bilik I. Kat bawah tingkap tu heater. Mcm aircond, tp nipis sikit n versi panas. Mmg on 24hours!


The next morning kitorang amik gambar dpn apartment. En. Husben tukang amik gambar..so dia takde dlm gambar ni. Sejukkkk wehh.
Morning walk in London. Dekat2 je dgn apartment.

Singgah jap ke Tesco express. Kat sana ade banyak..Suka makcik sebelah kiri tu jadi cashier. Hehe. Senang je pakai mesin ni beli barang. Takde la masalah dgn cashier lembab kan. Pekerja tesco ni muslim. Dia ade la pesan barang2 yg kite boleh beli or tak. Basically roti susu telur tu takde masalah. Vege lagi la kan..kecuali mcm coklat2 tu..kene hati2.

2nd day kat London kitorang ke Bicester Village. Before tu ke Tesco express jap blakang apartment utk beli barang2 for breakfast. Mesti lah barang yg takleh bawak naik flight kan.. Lepas breakfast tu baru gerak ke underground berdekatan untuk pergi ke destinasi yg dihajati. Nak cite lagi tapi tgn I dah kejung pulak. Takpe lah nanti kite cite lagi :)

Till then, tata!

Kbai!

Wednesday, December 11, 2013

Russel Weds Madeleine @ KLGCC

Assalamualaikum!

Nk mula type new entry punye la susah. Ha tgk, nk pikir 1 perkataan pun adoiyai..

Sebab tu tak muncul2 tibe entry pasal Paris n London. Dah seminggu lebih dah balik. Tapiiiii malas nye Masyaallah..! Nak kumpul gambar dari 3 camera dah satu hal. Haha.

Btw, sebelum tu nk update dulu entry pasal wedding yg kitorang attend on last October. Mmg meriah sgt. Tetamu ramai cina!Hehe.

Actually Russel and his brother Rusydi both are my friends. Kitorang dah kenal almost 6 years since i buat part-time kat Zen dulu. Time tu mula2 datang KL. Dorang berdua mmg baik. Ummi dorang pun baik dengan I. Sooo i nak la jugak abadikan gambar dorang dalam blog ni kannnn. Dua2 ni staf Secret Recipe. Russel ni chef kat HQ SR. Banyak menu SR tu dia yg buat. Rusydi pula manager one of SR branch kat KL. Kek kawen Russel aritu SR sponsor. Each guest dapat rasa. En. Husben suka laa..Chocolate cake!

Dorang ni melayu sabah, Russel punye wife ni Chinese from Sabah jugak.  Dia convert to Islam 1 month before wedding if I tak silap. Tapiii..wedding tetap chinese style uolls.   I suka sbb I dapat makan chinese food! My fav!



Sebelum gambar perantin, kite tepek dulu gambar makanan. Ini 1st course. Yummss!

Ni la perantin nye. Ni time mula2 datang. Time ni dah ramai jgk dtg. Cepat2 kite amik gambar dgn perantin dulu okeh.

No pelamin at all. Cuma meja makan perantin je. Simple but nice. Left Gambar view from our table. Dorang nak buat ala2 yam seng. But no yam seng tau. Dorang tukar dgn sebutan 'aramaiti' (since both family from sabah kan) n pakai air sirap je. hihi.


Ha yg tinggi pakai spek tu Rusydi adik Russel bersama umi dorang. They all sgt baik i tell u. Time ni dah nak balik. Perut pun dah kenyang yang amat. Alhamdulilah.
Setiap guest mmg kene naik buggy dari parking ke ballroom nye. Jauh okeh nk menapak pakai heels. Nasib baik ade shuttle. So ini dah nak balik. Dapat la kitorang fefeeling mengimbau kenangan time kawen dulu naik buggy. Sama je feeling nye. Yang lain nye cuma perut masing2 je dah makin maju ke hadapan. Hehe.

Nanti i mesti update pasal trip aritu k..Pomis!

Kbai!

Friday, December 6, 2013

Bersilaturahim di Doha, Qatar

Bismilahirahmanirrahim..

Assalamualaikum wahai pembaca budiman!


Finally! Datang jugak mood nk ber blogging. Tamo dah pospon2 entry. Tak sanggup nk update secara pukal nanti. hihi. 

Syukur alhamdulillah my family and I dah selamat sampai kat Malaysia. I as usual sambung hidup kat KL ni with my husben and in laws.  My family, abah mak abg n lil sista, straight away balik Johor. Especially abah I yg dah homesick sgt2. Dek kesejukan kat Paris n London aritu, tak sabar2 dia nak balik Malaysia tanah air terchenta. Memang pure jawa kan!

Btw, untuk trip ke Paris n London ni kitorang beli tiket Qatar Airways. Murah 1k dari tiket MAS. Service pun not bad. Makan sedap aje. Makan tu penting ye dlm flight. Bile bosan je makan. Bile bosan makan kite layan movie. Cukup 3 kali cite hindustan sampai la ke destinasi. Kihkih. 


Ini breakfast dalam Qatar Airways. Kenyang gile.

Dah nama Qatar Airways kan haruslah transit di Doha, Qatar. Kitorang mmg sengaja amik masa transit yang lama di Doha around 17 hours kot time transit nye sbb berhajat nak visit a family friend yang dah 7 tahun duduk Qatar. Dapat lah bersilaturahim kan. 

Tu diaaa..layan hindustan wajib ye utk long flight. Nasib baik ade shahrukhkhan. hihihi.


Selfie jap. Time kebosanan dalam fligt. Makan dah tido dah layan movie dah. Pic last sekali tu suka sgt tgk budak tu usung luggage dia. Mak nye pulak dukung baby. Cute..!! terus snap.




Setiba di Airport Doha and sightseeing Doha. Cuaca Doha dah mula sejuk dalam 19 degree. Best sgt weather nye. Chilly. 

us at the International Airport of Doha & a unique building yg membazir space bak kate our fren yg keje kat sana. hihihi.

 Housing Estate dorang memang menarik. Cantik n rumah besar2. Tapiiiii..kalau nk tau, sewa rumah dorang sebulan 16k qatar riyal. Lebih kurang dalam RM15,000.00 ye. Ko mampu?? haha.

Actually, kat Doha tu sebelah malamnye kitorang ada singgah ke Qatara, salah satu attraction di Qatar. Tempat pak2 arab anak beranak berekreasi. Pusing2 naik buggy. Kat Qatar ni banyak pekerja Philippines. So senang sikit la nk borak2 in english kan. Kalau ckp dgn pak arab, mau tergeliat2 lah lidah jawabnyeee. 



Jadilahhh kan. Janji dapat jugak pengalaman berharga di Qatar ni. Barulah I tau yg Qatar ni actually sebuah negara yang berdiri di atas kaki sendiri, kaya dengan hasil minyaknye. Qatar tak termasuk dalam Arab Saudi. Orang depa banyak tak keje. Sebab negara kaya sgt gamaknye. 1 liter minyak kete dia cuma 1 QR bersamaan dgn RM0.90 duit kite. Minyak tak habis kot. Semua pakai kete beso2.  Hehehe.

The next day after breakfast. Tuan rumah hantar kitorang ke airport untuk catch flight ke Paris kul 6.55 am. Here some of the picture..


Waiting for our next flight to Charles de Gaulle, Paris. 7 hours to goooooo!

Ok, nanti I sambung untuk entry trip ke Paris n London ye. Insyaallah.

Till then, Wassalam.

p/s : Jangan lupa click gambar untuk tumbesaran yg lebih sihat :-) 

Wednesday, November 20, 2013

2nd Anniversary 20.11.2011 - 20.11.2013

Assalamualaikum..

Gigih tak dalam sehari post 2 entry?? hahaha. Actually entry Sabah tu dah lama dalam draft. Punye la susah I nk recall pasal trip Sabah tu sbb dah lama sgt kan..tu yg amik masa nk post. Pergi Sabahnye tahun 2010. Post entry 2013..mane taknyeeeeee! hehe.

Btw, entry yang ini mmg kene post. Sebab two years back pada tarikh hari  ni iaitu 20.11.2011, I sah bergelar Isteri kepada En. Husben (^_^) Bak kate makcik intan - Two souls with but a single thought, Two hearts that beat as one. Gituuu..dalam ucapan nye yg ihsan dari En. google. Thank you soul sister! :)

and for that..we have planned for a trip to London & Paris..!!! yayyyy! and..and..and..Its tomorrow guysss..!! Nanti i update entry pasal London n Paris se'detail' yg mungkin ye (chewaah!).

Thus, please doakan both of us to have such a wonderful marriage till Jannah and may Allah S.W.T grant us with anak soleh one fine day. Amin... 

Till then. Wassalam. 

Wonderful Sabah

Assalamualaikum..

Kat Malaysia ni kalau tanye I tempat yg best utk pergi, I jawab - Sabah. Selain pulau2 yg mmg cantik lagi elegan mcm Perhentian, Redang dsbnya. I mmg suka laut ye. Tapi sabah mmg seriously recommended. Walaupun dah makan bertahun time pergi dulu. Iolls tetap ingat ape yg best kat sabah. Pulau ade, tanah tinggi ada. Full package la kirenye. Airasia kan selalu buat promotion dulu. Tiket return ke Sabah ni dalam RM54 seorang. Murah kan! Tapi pergi ke Bandung lagi murah - RM27 seorang. Haha. Itu kite cite kat entry lain. 

Kitorang booking bilik kat hotel D'borneo if tak silap. Hotel bajet tapi bersih dan selesa. Paling penting dekat dgn attraction kat town KK tu. So jalan kaki je dalam 5 minit nak ke pasar filipina, medan ikan bakar, pasar malam n etc. Fully recommended! Harga pun murah. Masa kitorang pergi tu amik bilik bertiga dalam RM60 je seorang. Kitorang booking utk 3 malam.  Tak tau la harga sekarang.  Next ke Pulau2 kat KK. MasyaAllah mmg tak pernah ku sangka kat KK ade pulau2 yg cantik! 15 minit je naik boat dari Jesselton Point kat bandar KK! Antara pulaunye Mamutik n Manukan. Ramai gak orang mandi manda. Aktiviti air pun ade disediakan e.g snorkeling, jetski. Tapi pada I mahal la. Kebanyakkan nye tourist dari luar yg joint.  Ade satu lagi pulau tapi I dah lupa nama dia. Spend la satu hari kat pulau2 tu. Beli tiket kat Jesselton Point. 

The next day kitorang amik driver utk ke Kundasang. Naik 4wd lebih sesuai katenye. Ini lagi satu..mmg cantik! pening pun ye jugak. Naik ke kawasan tanah tinggi kan. Dalam perjalanan tu singgah jap ke jambatan tamparuli yang famous tu. Snap2 gambar jap then sambung perjalanan. Time sampai kat kaki gunung tu cuaca sejuk gils! terus ckp dalam hati, "ini mesia ke obersea ni" hihi. Kabus tebal gils. Tak nampak pun Low's Peak. Dah nk balik tu baru nampak :(

Okay, let the photos do the talking yah!

Gambar atas - membeli belah pearl di Pasar Malam dan souvenir di pasar Filipina. Then bawah tu adalah gambar di Jesselton Point utk ke Pulau2 di KK

Okay nilah pulau nye. Tak silap ini kat Pulau Manukan. Air dia cantik sgtttt!


Jambatan Tamparuli dan sayur2 segar. Singgah jap before bertolak ke kundasang. Gambar last sekali tu dah sampai kaki gunung kot. Kabus tebal semacam sejuk gils sebenarnye.
Kitorang singgah jugak di Pine Resort. Cantik resort ni..tapi mahal jugaklah utk tourist bajet mcm kitorang ni. hihi. Last picture tu la Low's Peak. Puncak Gunung Kinabalu. Dah nk balik baru nmpk!
Btw, trip ke sabah ni trip 3 tahun lepas! haha. Punye lah lama baru sebok nk tayang. Kuikui. Janji ade kan? Gigih i selongkar folder2 lama tau. Time ni belum kawen lagi. Tunang pun belum kot? Tu yg pergi dgn housemate yg bujang2 time tu lah. Body pun slim sikit kan. Skang ofkos la gebus gebas. Setelah proses menternak lemak semakin giat dijalankan. haha.

So sape rakyat mesia yang tak pernah pergi sabah, sila lah pergi ye. Sabah pun dah mcm oversea. Serious best!:)

Sekian.


Monday, November 18, 2013

Graduation day - Oct 2012

Assalamualaikum..

Hi yu olls! I memang nk sangat share gambar2 konvokesyen I kat blog ni. Tapi tak pernah nye sempat! dah setahun lebih baru nk upload. Mmg dasar Mim beso kan? hehe. Utk sape2 yg terjumpa blog ni, dinasihatkan yu olls toksah la scroll entri lama2 I. Nanti muntah. A BIG NO k.

5 tahun pengajian di UTM mmg betul2 menguji keimanan tau. Sama ada nk syahid, atau teruskan. Fortunately, I managed to finish it! Yay! Syukur sgt. Alhamdulilah. Masa konvo hari tu kebetulan jatuh pada tarikh orang pergi haji. Mak dgn abah adalah org2 terpenting yg I harap utk datang konvokesyen I. Tapi apakan daya, dorang berada di tempat yg lebih afdhal kan. Kejadian berlangsung di UTM, Skudai. Meriah n ramai gils org. Majlis konvo UTM ni tak lah skematik sgt mcm majlis konvo yg i pernah attend kat UiTM time En. Husben grad degree dulu apatah lagi konvokesyen politeknik. UTM lebih happening. To me lah kan. Siap bersorak2 dlm dewan bile kawan2 sendiri yg naik pentas. Bile dah habis tu siap pasang lagu Vitamin C - Graduation (Friends forever) then dorang lepaskan belon banyak2 dari atas. Ape lagi berkanak2 ribena la kitorang main belon. Tak kire lah bapak budak ke mak budak ke. Semua happy gils! berlinang gak la ayak mata  iolls time tu. Syahdu gitu.
Vitamin C-Graduation

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same
But when we leave this year we won't be coming back
No more hanging out cause we're on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don't have another day
Cause we're moving on and we can't slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn't know much of love
But it came too soon
And there was me and you
And then we got real cool
Stay at home talking on the telephone with me
We'd get so excited, we'd get so scared
Laughing at our selves thinking life's not fair
And this is how it feels

( 1 )
As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
Come whatever
We will still be
Friends Forever

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny ?
Will we still remember everything we learned in school ?
Still be trying to break every single rule
Will little brainy Bobby be the stockbroker man ?
Can we ever find a job that won't interfere with a tan ?
I keep, I keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
And this is how it feels

( repeat 1 )

La, la, la, la
Yeah, yeah, yeah
La, la, la, la
We will still be friends forever
Will we think about tomorrow like we think about now ?
Can we survive it out there ?
Can we make it somehow ?
I guess I thought that this would never end
And suddenly it's like we're women and men
Will the past be a shadow that will follow us 'round?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, I keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
Here some gambar utk tatapan korang dan juga utk simpanan blog ni. Entah bile la nk grad utk Master pulak. hihihi. *berangan. Ada kawan2 yg rapat dgn I takde dalam gambar. Sepatutnye five of us - Kak Fariza, Murni, CT, Sarah and Me. Tapi masing2 sebok dgn family time tu kan. Lagipun mmg ramai sgt org. Lepas kuar je dewan semua dah bersepah2 and terpisah. Punya la susah nk berkumpul balik.  
Me with the one and only Siti Sarah Idris. Kalau takde dia sama2 belajar utk dapat degree ni taktau la I. Hihi. Daripada zaman dia bercinta bertunang kawen n beranak baru kitorang grad! gigih kan? May our friendship last forever sweeties..!


Yeahhhhh..! Aktiviti wajib lepas grad kan. Baling mortar board. Gambar atas sekali belah kiri tu antara kawan2 yg dapat dikumpulkan utk amik gambar studio. Kenangan. 


Candid pic by one of us. Thanks! :)
Walaupun mak dgn abah tak dapat attend, En. Husben tetap bagi support utk datang konvo all the way dari KL ke JB. Selain bagi semangat utk habiskan study! hehe. Takde pulak gambar dgn ummi. Rugi2. Btw, thanks love..! 



Ok, till then..tata!
































Thursday, November 14, 2013

Ziarah Madinah dan Makam Rasulullah SAW


Assalamualaikum..

Seperti yang dijanjikan, hari ini gigihkan jugaklah update entri pasal ziarah ke Madinah dan Makam Rasulullah s.a.w tercinta.  Perjalanan ke Madinah dari Mekah ambil masa lebih kurang 6 jam dengan bas. Kebanyakan jemaah masa kami di sana datang ke Madinah dulu kemudian baru lah menunaikan Umrah. Tapi kami ke Mekah dulu untuk selesaikan ibadah yang wajib kemudian baru ke Madinah untuk ziarah. Difahamkan ziarah ke Madinah ni bukan lah termasuk di dalam rukun umrah. Tapi sebagai Umat Islam, siapalah yg nak melepaskan peluang utk menziarahi makam Rasulullah saw dan para sahabat serta bersolat di Masjid Nabawi! Karangan bergambar akan menyusul selepas ini. hihihi.


Sepanjang perjalanan dgn bas tu mmg disajikan dengan padang pasir semata. Ade jugak ribut pasir, dalam sejam gitu lah. Lepas tu berhenti kejap di RnR dorang..ayoyo. Pak Arab punye RnR..beza 100X ganda dgn RnR di Malaysia..especially RnR PLUS dari KL ke Johor (ai kan org johor..hehe).  Sesampai di Madinah dah malam. Dah masuk Isyak kot. Semua org dah sebok berkejar ke Masjid, kitorang kene lah angkut beg masuk bilik dulu kan. Hotel kitorang dekat je dgn pintu An-Nisa' di Masjid Nabawi, dlm 50 meter je. Hotel pun boleh tahan. I dgn En. Husben mmg amik bilik berdua je. Bilik utk kitorang pun besar. Masuk2 lupa nk snap gambar. Dah bersepah baru teringat. Beza sgt2 dgn kat Mekah. Gambar hotel kat Mekah lupa nk snap. Tp Alhamdulilah..janji dpt menjadi tetamu-Nya. 

Sampai2 je nampak Masjid Nabawi, tak tau nk kate ape. Rasa rindu pada kekasihNya tibe2 je dtg membuak2. Kubah hijau tu lah letaknye Makam Nabi kita. Ziarah dalam termasuklah ziarah ke perkuburan Baqi' yg terletak di dalam kawasan masjid jugak. Di perkuburan Baqi' tu la tersemadinya isteri-isteri nabi seperti Saidatina Aisyah binti Abu Bakar dan para sahabat seperti Uthman bin Affan. Perkuburan Baqi’ juga ialah kawasan perkuburan bagi penduduk Madinah dan sesiapa sahaja yang meninggal dunia di Madinah, termasuk para jemaah haji atau umrah. Kitorang cuma lihat dari luar je sbb kebenaran utk masuk hanya untuk kaum lelaki. Itu pun ade masa-masanya iaitu lepas subuh dan asar serta apabila berlakunya kematian.


Kemudian kebetulan kitorang sampai masjid lepas isyak kan..so boleh la org pompuan ke Raudhah iaitu sebahagian dari taman-taman syurga tempat kedua mustajap nye doa selepas Multazam. Ada 3 waktu je dibenarkan kaum wanita masuk ke Raudhah - lepas subuh, asar dan isyak kalau tak silap. Kite ni org Malaysia mmg last2 la baru dapat masuk. Indon leh pulak cepat..jangan tak tau, pengaruh Indon mmg dah kuat dah kat Mekah dan Madinah. Pekerja2 baik di MasjidilHaram or Masjid Nabawi kebanyakkannya orang Indon. Semua mmg pakai purdah/niqab kan tutup muka. Ade satu hari tu kat MasjidilHaram, penat lah I nk speaking arab ke english ke urdu ke semua dia bantai tak paham. Siap lah I pakai bahasa isyarat mintak on kipas. Last2 dia tanye "Malaysii, Endonesii?" ai ckp "Malaysii" terus kuar loghat jawa dia daaa..haha. Btw arahan utk masuk ke Raudhah tu pun dalam bahasa Arab dan Indonesia..Makguard2 tu pun dah pandai ckp indon..hihi. 


Rasulullah saw bersabda:
“Tempat antara rumahku dan mimbarku adalah taman dari taman-taman surga.” (HR. Muslim)
Itu lah Makam Rasulullah saw dan mimbar nabi. Sebelah-sebelah je. Sebelah makam nabi pulak terletaknye makam sahabat iaitu Saidina Abu Bakar As-Siddiq dan Saidina Umar Al-Khattab. Jangan lupa belajar ttg cara-cara dan adab berziarah ye spt berdoa memohon syaafaat utk Rasulullah SAW, berdoa sambil menghadap kiblat bukan makam dan sebagainya. Gambar pintu makam dan mimbar tu En. Husben yg amik kan. Orang lelaki mmg takde halangan nk masuk situ..cuma kene pandai2 cari ruang. Tapi perempuan mmg tak boleh. Ruang perempuan agak terhad. Ade sekali kitorang pergi lepas isyak, pukul 1 pagi baru dapat masuk Raudhah. Dapat je masuk ape lagiiii..nampak je karpet hijau terus sujud. *ok sayu jap. Kalau nk cepat masuk pakai lah niqab tutup semua muka mcm org arab tu. kalau tak, nmpk je muka melayu kite ni mak guard tu jerit "ibu..ibu..duduk!" haaaa..terkulat kejap. Erm..gambar last sekali belah kanan tu gambar laluan orang perempuan utk masuk ke Raudhah. Ruang tu ditutup, so orang perempuan tak dpt la pergi ke mimbar dan makam nabi cuma dapat berdoa di sebalik kain ke kembes plastik ek yg dorang guna tutuk asingkan ruang perempuan dan lelaki. Mungkin ade hikmahnye dorang buat mcm tu..ye lah org pompuan ni emosi kdg2 takleh blah kan..ade tah org dari mane tah..pakistan ke uzbekistan ke go head gostan ke tak sure. Dia punye menangis..meraung2 siap bersyair bagai gamaknye. *eh I bukan mengumpat tau..cuma nk share pengalaman. hihi. Ok next!




Next day kitorang plan nak ke pasar kurma. Dekat je dgn Masjid Nabawi. Kalau nk senang kuar ikut pintu 25 yg En. Husben interprem tu. Sambil jalan2 tgk sekitar masjid, sampai lah ke pintu ni.  Abah dgn mak dah pernah ke umrah sekali dan tunaikan haji sekali..mmg dorang dah terer la bab jalan2 kt sana.  Beli kurma/coklat/kacang kat pasar kurma mmg berbaloi. Kene pandai tawar harga. Kurma nabi boleh dapat sehingga RM60 sekilo. Tgk gred la. Something yang tak leh miss adalah kurma salut coklat. Mmg awesome yuollsss! Test berkali2 baru beli. Kenyang gitu.  Abah ckp better beli kat pasar kurma ni daripada beli di ladang kurma nnt..memang betul! ladang kurma mahal seyyy..balik tu ktorang naik teksi sebab tak larat angkut hasil shopping kurma yg berat2 tu. Actually bukan teksi, tapi lori! hahaha. Lori kecik..pak arab tu offer kitorang teksi. Kitorang pun malas nk tunggu2. Ikut je la dia. Sekali lori! haha. Rugi tak snap gambar. Mmg sesuatu pak arab ni!




The next day kitorang ikut program ziarah luar dgn travel agent. Ziarah ke Masjid Quba'.  Di dalam Al-quran Masjid Quba' ini disebut sbg masjid yg dibina di atas rasa taqwa. 
Sabda Nabi SAW : Sesiapa yang bersuci (mengambil wuduk) di rumahnya kemudian pergi ke masjid Quba' lalu mendirikan sembahyang di dalamnya, ganjarannya samalah dengan pahala ibadat Umrah. (Tirmizi: Sembahyang: 298. Ibnu Majah: Iqamat dan Sunatnya: 1401. Ahmad: Musnad Makkiyyin: 15414.) 
Kemudian kami lalu sahaja di masjid qiblatain dan masjid tujuh sebab kejar masa nk bersolat zohor di Masjid Nabawi dan nak ke jabal uhud dan kilang percetakan Al-quran. Sambil2 tu mutawif bercerita la kisah2 di sebalik masjid2 tu.  So amik gambar dari luar je. Kemudian ke Jabal Uhud dan berziarah ke perkuburan para syuhada' uhud. Dengar mutawif cerita pasal para syuhada' uhud ni, mmg terharu. Pengorbanan dorang berbanding kita ni utk menegakan Islam mmg jauh panggang dari api. Sadis. Ini sedikit info pasal peperangan uhud:

  • Bilangan tentera Islam yang terbunuh dalam peperangan ini kira-kira 70 orang manakala jumlah tentera Quraisy seramai 23 orang.
  • Bapa saudara nabi, Saidina Hamzah bin Abdul Muttalib telah mati terbunuh oleh seorang hamba bernama Wahsyi. Wahsyi telah membaling lembing lalu terkena tulang rusuk Saidina Hamzah.Selepas peperangan, Hindun telah merentap hatinya lalu mengunyahnya kemudian diluahkannya.
  • Nabi Muhammad berasa amat sedih dan memerintahkan agar semua yang mati syahid dikebumikan dengan pakaian yang mereka pakai ketika berperang.

Kerajaan Saudi mmg tutup perkuburan tu dari pandangan orang ramai..so mmg tak nmpk dari luar. Katanye utk mengelakkan perbuatan khurafat. Tak sure perbuatan seperti apa. Next ke ladang kurma pulak. Seperti yang dibilang oleh abah, mmg mahal dan terrrrrlalu ramai orang. Semua sebok membeli. Kitorang turun kejap tgk2 then duduk je tunggu dalam bas. Sbb semuanya telah selamat dibeli awal2 lagi. Dengarnye driver bas dapat komisyen bawak jemaah ke ladang dorang ni. Tu yg bawak ke ladang tertentu tu. Abah ckp ade beberapa ladang lagi kat Madinah ni. Tapi ikut driver bas bawak yg kat mane. Ikut jumlah komisyen kottt?? Bila semua orang dah kumpul dalam bas, singgah pulak la ke Kilang Al-Quran. Ini pun lelaki je yg dibenarkan masuk. So org pompuan mmg tak turun pun bas. I ape lagi..Zzzzzz je lah jwbnye. Setiap org dapat lah souvenir Al-Quran sorang satu. Seronok bile En.Husben tunjuk doorgift dia dapat. Hehe. Pembahagian Al-Quran pun ikut peringkat umur ye..En. Husben yg muda sikit dapat yg kecik, yg umur pertengahan dapat yg sederhana, abah dapat yg besar. Ade atuk tu dapat paaaling besar. Mmg 'sesuatu' kan. hehe. Then kitorang pun balik dan sempat solat zohor dan Masjid Nabawi seperti yang dirancangkan.



Kat Madinah ni mmg heaven la shopping! Eh ni nak ibadah ke shopping ni?? haha. tapi betul. Pemandangan kat atas ni mmg ade di mana2. Depan hotel, belakang hotel, tepi hotel..mmg takleh elak! kuikuikui. Untuk yang nak cari jubah boleh beli kat kedai2 yg tersorok sikit dlm shopping mall, lebih murah berbanding yg kat luar2 tu. Mmg 2-3 kali jgk lah pergi satu mall tu. Dekat area Bin Dawood Madinah. Geram tgk jubah2. Ye lah kan kalau nk beli kat sini jubah2 'umbrella' yg mmg tengah 'in' kat sana and design exclusive tu boleh dapat bawah RM100. Cuba kat sini?? mau 2-3 ratus selai. Itu pun online.  Yg batu-batuan jgn ckp lah. Tapi I prefer yg simple dan elegant. eceh. Seluar-seluar utk pakai dgn jubah pun murah..dalam 10 riyal je. Rugi beli banyak2 kat mydin dulu. uhuk. Yang paling best dapat beli sejadah tebal ade tilam nipis dalam dia..sampai skarang pakai! Balik Malaysia ramai pulak yg kenan. Bising knp kitorang tak beli lebih. hehehe.


Ok ini dah sampai perenggan 3rd last. hihihi. Gigih la nk membaca nye ye. Yang menaip ni ape lagi. Dah terkehel tengkung ni ha. Takpe gigih nk simpan kenangan berharga ni punye pasal. Last malam before bertolak balik ke Jeddah esoknye tu, kami - I, Syafiqa, dan emak berjalan-jalan pusing Masjid Nabawi dan ucapkan selamat tinggal kepada Rasulullah. Duduk2 kat kawasan Masjid Nabawi sambil berselawat ke atas Junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW dan melayan perasaan masing2. Esok dah nak balik :'(

Ini adalah sedikit panduan ketika hendak meninggalkan Madinah :

Apabila hendak meninggalkan Madinah Al-Munawarrah, sama ada kerana hendak pulang ke tanah air atau hendak ke Makkah (untuk menunaikan haji atau umrah), anda hendaklah memberi wada’ (selamat berpisah) dengan Rasulallah s.a.w. Pergilah ke Masjid Rasulallah s.a.w, solat sunat, berdoa, kemudian pergilah ke makam Rasulallah s.a.w. seperti sebelum ini, berilah salam dan akhirnya (mengadap Qiblat) bacalah doa ini :
اَللَّـهُمَّ لَا تَجْعَلْ هَـذَا آخِرَ الْعَهْـدِ بِحَرَمِ رَسُولِكَ وَيَسّـِـرْلِى الْعَـوْدَ إِلَى الْحَرَمَيْنِ سَبِيـلًا سَهْلَـةً وَارْزُقْنِـى الْعَفْـوَ وَالْعَافِيَـةَ فِىْ الدُّنْيـَا وَاْلآخِرَةِ وَرَدَّنـَا سَالِمِينَ غَـانِمِينَ.
Maksudnya : “Ya Allah, jangan Engkau jadikan pertemuan ini sebagai akhir pertemuanku di sisi Rasul Engkau, dan permudahkan bagiku untuk kembali semula ke Haramain (Masjid Al-Haram di Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah), murahkan rezekiku, kurniakanlah keampunan dan kesihatanku di dunia dan di akhirat, dan kembalikanlah kami dengan sempurna dan sejahtera”.
(Catatan : Bagi wanita yang haid, boleh menziarahi maqam Rasulallah s.a.w. dan ziarah wada’ di luar masjid berhampiran dengan kubah hijau).
Sedihkannnn..akhir sekali berjanji pada diri sendiri 'suatu hari nanti jika umurku panjang, 'aku nk dtg sini lagi'! Lepas tu masing-masing balik hotel, mkn siap2 then check out..sementara tu sempatttt lagi capai2 ape2 yg patut kat kedai2 tepi hotel. Sanggup tak makan. Mmg dasarrrrr! ye lah, kang bawak balik duit riyal banyak2 kat Malaysia bukan laku pun, nk tukar balik kat money changer rugi pulak kan. Jadinya kite perabihkan je laa. Haha. Ha Lagi satu, makanan yang disediakan oleh hotel kitorang baik di Mekah or Madinah sedap2. Alhamdulilah. Takde kes tak lalu makan ke ape. Selera je manjang. Kat Mekah je selalu gak mkn kat luar esp time lunch sebab jauh nak menapak balik hotel lepas solat kan. Pakej jimat kan..jadi dpt lah hotel 600m dari Masjid.  So, standby la sos cili dari Malaysia ye. I bawak yg sachet kecik2 tu. Kumpul KFC punye. Nak bawak botol terus pun boleh. Tapi susah la pulak nk ngangkutnye..bawak la everywhere. Makan dgn kebab. Baru Umpphh. Dorang kat sana mmg takde cili sos. Ade tomato sos je kot. Sama je kot Mekah dan Madinah.

Otw balik ke Jeddah pun lama jgk. Urusan airport di Jeddah takde masalah. Luggage pun check in sekali gus campur dgn jemaah2 lain. So takde la exceed luggage ke ape. Walopon bag dah beranak pinak. Sebabkan naik Etihad Airways, flight transit jugak di Abu Dhabi..Airport dia santek uollss. Dpt jgk jejak kaki kat Abu Dhabi. Tapi airport je laaa..Tak sempat lah nak cinta bertaut di Abu Dhabi bagai. Sejam je transitnye. Jalan turun kapal nk ke gate satu lagi pun dah makan setengah jam. Tu pun En.Husben sempat mandi! Aritu kat Changi pun dia sempat mandi sebelum naik flight. Mmg perangai suka betul mandi kat Airport..tatau la terkenan ape time kecik2 dulu. huhu.



Itu sahaja. Tamat sudah entri Umrah dan Ziarah 2013. Berpinau dah mata. Semoga ketemu lagi di lain entri.  Sekianlah!

p/s : Klik gambar utk tumbesaran yang lebih besar. Maklumlah entri nk jimat space.

Salam.