Nuffnang Adds

Monday, January 9, 2017

Quick Vacay at Krabi, Thailand



Assalamualaikum!

Dah naik kepam dah post ni simpan dalam draft tak post2. Tapi I kena jugak post entry Krabi ni. Since takut lupa pasal trip ni, so kene save dalam blog syahizwa ni jugak. Walaupun dah berzaman.

Tak kira! Sebab bile boring2 I cari balik entry lama n baca balik. Pastu mula la mengenang kesah lama. hehe.

Tapi yang paling malas nya nak korek2 gambar lah..nak buat watermark lagi..adoiyaii..so kali ni takyah dah watermark2 bagai..hantam sajalah.  Ini quick gateway..sekejap je 3H2M..oklah utk Krabi.

Ini pemandu yg dihantar oleh Ananta Burin Resort..memang request for airport pick-up. Sebab malas nak pikir2 bila sampai tu..
Angsa yang setia menunggu..huhu
Pool access room, mmg dah lama teringin..dapat pun! bilik hujung pulak tu..bilik ni booking through booking.com. Kena rajin check..dapat je good bargain terus grab.

First activity..elephant trekking!! ini wajib pergi kalau ke krabi k. Kalau pergi sana, banyak je company jual package2 tour krabi ni..grab je mana2. Simple je trip Krabi ni.

Tengok anak gajah joget2 siap bergurau pakaikan topi ^_^


Ok, ini pun antara simple activity yang quite menarik kat Krabi. Tak payah risau pasal transport. Sewa je motor kat hotel, pastu boleh pusing2 sekitar ao nang tu. Cuma perlu isi minyak la.



Pakej utk tour island pulak, ktorang amik pakej yang 'Four island tour' instead of Phi Phi Island tour sbb masa pergi tu cuaca mcm tak berapa mengizinkan..so org sana suggest amik 4 island tour je yang lebih singkat masanya dan tak berapa bahaya..takut beli Phi Phi Island rugi pulak sebab lebih mahal dan jauh. Phi Phi Island lebih popular sebab ada Maya Beach yang Leonardo Dicaprio berlakon untuk filem The Beach. 

Sekali, the next day..Cuaca elok sangat2..Tapi takpelah..janji pergi jugak island hopping. 4 island included Pranang island (Ada cliff dan ada aktiviti panjant2), Tup island (boleh seberang pulau di hadapannya kalau air surut), Chicken Island (dari jauh nampak mcm ayam), Poda island (gambar i dengan husband tu..ade seketul je pulau nya..cantik bergambar..kat sini jugak dibekalkan makanan dalam polistrin setiap sorang untuk lunch).

Package tour siap makanan yang di pack, mineral water dan buah potong dalam bot. Secara keseluruhannya, pulau2 di Krabi mmg cantik dan unik. Tapi kalau untuk snorkeling dan lebih privasi, lebih prefer island tempatan di negara Malaysia tercinta ini..mcm perhentian, redang, tioman..best sgt2 kalau snorkeling. Takyah susah2 pergi oversea ^_^

 
Makanan wajib ketika di Krabi adalah pancake ini..kat Ao Nang tu, ada je jual di mana2..ini dekat je dengan hotel.  Ada jualan di sepanjang jalan tepi pantai Noppharat berdekatan dengan hotel


Ini lah antara makcik yang bertanggungjawab meniaga pancake..lupa dah ape nama makcik ni..fav iolls manggo chocolate pancake. Setiap kali time makan mesti beli. Sekian.
Ok, mari share sekali itinerary dan juga kos utk trip ke Krabi ni. Oh harga tiket flight A.Asia pun alhamdulilah dapat murah je..dalam RM100++ seorang sebab beli time promo.  Cuma harga makanan dan souvenir rasanya agak mahal/lebih kurang je sama dengan malaysia. Tapi xde ape pun nak di shopping kan.


Tentative ITINERARY KRABI, THAILAND

08.10.2014          KUL-KBV (AK 866, ETD 7:00AM, ETA 7:25AM)
     BERTOLAK DARI AIRPORT KE HOTEL (ANANTA BURIN,
     RESORT) UTK SIMPAN LUGGAGE 
     AKTIVITI (1) – ELEPHANT TREKKING (1 HOUR)
                             CHECK-IN HOTEL @ 2PM
                             CARI PACKAGE MUSLIM ISLAND HOPPING (4 ISLAND) 1 DAY 
                             TOUR
                             AKTIVITI BEBAS
                             END OF DAY 1

09.10.2014           BREAKFAST
                             ISLAND HOPPING AGENT PICK-UP @ HOTEL
                             AKTIVITI (2) ISLAND HOPPING
                             LUNCH @ ISLAND           
                             BALIK HOTEL
                             AKTIVITI BEBAS
                             END OF DAY 2

10.10.2014           CHECK OUT
                             SIMPLE BREAKFAST @ HOTEL AREA OR AIRPORT
                             KBV-KUL (AK 867, ETD 7:55AM, ETA 10:15AM)

Estimated Cost
No.
Activity
Price (2 pax)
Price (MYR) (2 pax)
1.
Hotel (2 nights)
THB 2,600
260
2.
Airport Transfer
THB 534
54
3.
Elephant Trekking (1 hour)
THB 1,600
159
4.
Island Hopping
THB 2,400
238
5.
Motorcycle Rental
THB 250 (per day)
25
6.
Meals
TBA
TBA
7.
Souvenirs
TBA
TBA
TOTAL

Price for 2 pax :
MYR 736

Notes:
* Harga bilik hotel tidak termasuk breakfast.
* Harga flight telah dibayar pada Februari 2014.
* Sila tukar siap2 Thai Baht di Malaysia. Semua bayaran hendaklah dibuat dalam matawang
  Baht.
* Bawak tidbits yang sesuai atau makanan untuk alas perut.       


Sekianlah cerita krabi, chow!

No comments:

Post a Comment